Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά

0

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συντελείται. Ηδη η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνέστησε ομάδα εργασίας η οποία καλείται να καταθέσει μελέτη για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή.

Με την απόφαση της Κ. Σαββαϊδου, συγκροτείται μια ακόμα ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και την διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Στα πλαίσια αυτά η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργασθεί και θα μελετήσει θέματα που αφορούν στην:

υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet),

αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών,

υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS),

καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ.,

ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των Υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η νέα Ομάδα Εργασίας θα συνεργασθεί με την Ομάδα Εργασίας που λειτουργεί στη ΓΓΔΕ για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών, όπως και με άλλες Ομάδες Εργασίας ή Επιτροπές της Γ.Γ.Δ.Ε. ή του υπουργείου Οικονομικών και με υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται σε θέματα και διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο της. Το πόρισμά της πρέπει να παραδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 στην ΓΓΔΕ.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση πλαστικού χρήματος

  1. Ολες οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016 θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
  2. Αρκετοί κλάδοι της οικονομίας θα υποχρεωθούν επίσης από το 2016 να χρησιμοποιούν για όλες τις συναλλαγές τους με τους πολίτες κάρτες. Μεταξύ των κλάδων αυτών είναι: γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών κ.λπ.
  3. Στο υποχρεωτικό σύστημα θα ενταχθούν και ορισμένες περιοχές της χώρας. Η αρχή θα γίνει με τις τουριστικές περιοχές και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  4. Δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες. Μέσω αυτού, θα πληρώνεται αυτόματα και ο ΦΠΑ αφού αφαιρεθούν αυτομάτως τα έξοδα.
  5. Κίνητρα στους φορολογούμενους:

-Με τη συλλογή 2.000-3.000 ευρώ διάφορων αποδείξεων μέσω των καρτών θα πιστώνεται στον φορολογούμενο ένας λαχνός. Εφόσον συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας 500-600 ευρώ από ομάδες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, θα κερδίζει ο φορολογούμενος επίσης έναν λαχνό. Δηλαδή, για ειδικές κατηγορίες δαπανών θα απαιτούνται λιγότερες αποδείξεις από κλάδους που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος έναν λαχνό. Μία φορά τον χρόνο θα διενεργούνται και κληρώσεις ακινήτων. Το διαμέρισμα που θα

κληρώνεται θα είναι από αυτά που διαθέτει το Δημόσιο.

-Σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα δημιουργηθούν και νέα δώρα πέραν των σημερινών (μίλια για αεροπορικά ταξίδια, βενζίνη κ.λπ.).

– Μείωση επιτοκίου χρήσης πιστωτικών καρτών ύστερα από συνεννόηση με τις τράπεζες και μείωση προμήθειας των τραπεζών.

-Οι ιατρικές δαπάνες, για να αναγνωρίζονται, θα πρέπει να είναι στο σύνολό τους μέσω καρτών.

  • Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» μέσω πιστωτικών καρτών.
Share.

Comments are closed.