Βραχνάς για την κυβέρνηση η φορολογία των αγροτών

0

Το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου συνεδριάζει η Πανελλαδική Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία ληφθούν οι αποφάσεις για αγροτικές κινητοποιήσεις.

Εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τους αγρότες και την αύξηση των συντελεστή στα εισοδήματα από ενοίκια. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Νοέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Ωστόσο ο μεγάλος «βραχνάς» για την κυβέρνηση είναι το πως θα αντιμετωπίσει τα μέτρα του Μνημονίου που προβλέπουν την αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες καθώς και τις καταργήσεις προνομίων που είχαν μέχρι σήμερα (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα).

Πηγές από τις Βρυξέλες θεωρούν ελάχιστες τις δυνατότητες της κυβέρνησης για παρεμβάσεις ως προ τη φορολόγηση των αγροτών από το 2016. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η φορολογία των αγροτών «είναι ένα θέμα που δεν χωράει συζητήσεις και ισοδύναμα», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλά μηνύματα και προς τις δύο πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο αγροτικός πληθυσμός θα δεχθεί τις αποφάσεις αυτές χωρίς διαμαρτυρία.

Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές της χώρας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές στο μνημόνιο στο θέμα των αγροτών ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο για τη δημιουργία αγροτών τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κατ΄ επάγγελμα και αποκλειστικά αγρότες , στη δεύτερη οι φορολογούμενοι που το εισόδημα τους προέρχεται κατά 70-80% από τον αγροτικό τομέα και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία όσοι φορολογούμενοι έχουν ένα μικρό αγροτικό εισόδημα το οποίο σε κάθε περίπτωση θα υπολείπεται από την κύρια δραστηριότητα τους. Μία ακόμη σκέψη είναι να δημιουργηθούν γεωργικές ζώνες ανάλογα με την περιοχή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέεται με το είδος της καλλιέργειας.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος και κατ’ επέκτασης της φορολόγησης του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ”αγροτικής επιχείρησης” και ”γεωργικής εκμετάλλευσης” αλλά και της έννοιας του ”αγρότη”. Με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται επίσης ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών , σχήματα κοινωνικής οικονομίας.

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

α) τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα τους προσδιορίσουμε, παραγωγών και

β) τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή, όπως είπε, θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Μάλιστα έδωσε και δύο παραδείγματα:

  • Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως την διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.
  • Στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη το έχουμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.

Εκτός από τις αυξήσεις στου συντελεστές φορολογίας προβλέπονται και άλλες αλλαγές για τους αγρότες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ ) του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.

Share.

Comments are closed.