Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 2,65 δισ.

0

Αμέσως μόλις πέσουν τα φώτα των εκλογών, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται σε περίπου 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα είναι ίδια με πέρυσι. 

Ο λογαριασμός επίσης δεν θα αλλάξει, καθώς από τον φόρο ακινήτων το κράτος θα πρέπει να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος για τα κτίσματα υπολογίζεται με 2,3 έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ το τελικό ύψος του επηρεάζεται από συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, αριθμού προσόψεων, μονοκατοικίας και ημιτελούς κατάστασης. Στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις επιβάλλεται φόρος που κατά μέσο είναι ένα ευρώ ανά στρέμμα, αλλά υπάρχουν συντελεστές αυξομείωσης, όπως για παράδειγμα αν εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει κατοικία, η απόσταση από παραλία, το είδος της καλλιέργειας κ.α.

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που είναι:

  • Έκπτωση 20% επί του τελικού ποσού του φόρου για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
  • Έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας «και του είδους του δικαιώματος» δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000) ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

  • Έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

  • Επίσης με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος,

γ) ο συνολικός κύκλος εργασιών λαμβάνεται όπως προκύπτει μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος διενεργείται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τα οποία πάνω από 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Φέτος το ποσό του φόρου θα είναι ίδιο με το περυσινό εκτός από τους φορολογούμενους που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ θα ισχύσουν και οι εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και την πλήρη απαλλαγή για ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Αλλαγές στην κατανομή του ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές, αλλά όχι στο ποσό της είσπραξης, αναμένονται το 2016 σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Share.

Comments are closed.