Χρηματιστήριο: Και πολύ κλάμα… στη Λεωφόρο Αθηνών

0

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο, με απώλειες – σοκ 16,23%, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από 5 εβδομάδες που ήταν κλειστό.

Μιλάμε για Μαύρη Δευτέρα του ελληνικού χρηματιστηρίου και έτσι θα μείνει στην ιστορία η 3η Αυγούστου του 2015. Σήμερα η ελληνική αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987.

Μετά από πέντε εβδομάδες απραξίας και μια συνεδρίαση γεμάτη στρες, ασφυκτικές πιέσεις και μεγάλη πτώση, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με μεγάλες απώλειες -16,23% στις 668,06 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 615,08 μονάδες (πτώση -22,88%) και υψηλό ημέρας στις 790,81 μονάδες (-0,84%) κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Η χρηματιστηριακή αξία που χάθηκε σήμερα ανέρχεται στα 8,45 δισ. ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ.

Μεγάλα θύματα των ακραίων διακυμάνσεων που σημειώθηκαν σήμερα στην ελληνική αγορά, ήταν χωρίς αμφιβολία οι τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν όλες κλειδωμένες στο limit down.

Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες, καθώς σχεδόν μία στις δύο μετοχές της ελληνικής αγοράς έκλεισε με πτώση άνω του -15%.

Υπήρξαν όμως και μετοχές που κατόρθωσαν, εν μέσω των πρωτοφανών πιέσεων, να απορροφήσουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος των απωλειών τους.

Η επόμενη μέρα

Χρηματιστές και επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα στο χρηματιστήριο, καθώς, παρά το αρχικό σοκ για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που σημειώθηκαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς, αποτελεί κοινό τόπο πως πρέπει να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί άμεσα να συγκρατηθεί η σημερινή βίαιη εκτόνωση στο χρηματιστήριο.

Το ξέσπασμα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της αγοράς δεν θα μπορούσε να μην είναι επιθετικό και βίαιο.

Το μεγάλο στοίχημα όμως έγκειται στο πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ελληνικό ταμπλό η σημερινή εικόνα χάους, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει για την όσο το δυνατόν πιο άμεση συγκράτηση της κατάστασης.

Οι μεγάλες πιέσεις δεν θα μπορούν να αποφευχθούν ούτε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό που απασχολεί το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων – όπως σήμερα – καταστάσεων.

Με υποβάθμιση απειλεί ο οίκος MSCI το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοιχτό αφήνει ο αμερικανικός οίκος MSCI το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (standalone market) από το καθεστώς αναδυόμενης αγοράς (emerging market) που βρίσκεται σήμερα.

Όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο MSCI, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ελληνική αγορά, με επίκεντρο τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

Ο οίκος προειδοποιεί ανοιχτά για επανακατάταξη (υποβάθμιση επί της ουσίας) του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κλίμακα της standalone market από emerging market που είναι σήμερα, εάν διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί.

Η ανακοίνωση του MSCI δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μόλις ώρες μετά το πρωτοφανές κραχ που σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε στο -16,23% στην πρώτη του συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά από πέντε εβδομάδες.

“Εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ελληνική αγορά, οι οποίοι επηρεάζουν την πρόσβαση στο χρηματιστήριο των Ελλήνων επενδυτών, ο MSCI πιθανότατα θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του ΧΑ και τοποθέτησή του (υποβάθμισή του) σε standalone market από emerging market”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του MSCI.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο αμερικανικός οίκος έχει προειδοποιήσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου πως η επιβολή capital controls στους επενδυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής αγοράς και στην υποβάθμισή της.

Share.

Comments are closed.