Το κόστος των capital controls, όλες οι αλλαγές και η πορεία της ύφεσης

0

Μπορεί χθες η κυβέρνηση να προχώρησε σε ελαφριά χαλάρωση των capital controls, όσον αφορά τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων υπάρχουν πλέον οι ενδείξεις που δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία. Εξίσου δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις. 

1 δισ. ευρώ το μήνα το κόστος για την ελληνική οικονομία από τα capital controls 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ένα μήνα σχεδόν μετά την επιβολή των capital controls, το κόστος που πληρώνει η ελληνική οικονομία εξαιτίας τους ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ το μήνα. Υπάρχουν, όμως και τα σενάρια τρόμου, βάσει των οποίων ο λογαριασμός μπορεί να φθάσει και τα 3 δισ. ευρώ το μήνα. 

Aπολογισμός για τον πρώτο μήνα των capital controls 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα capital controls στον πρώτο μήνα της εφαρμογής τους είχαν τα εξής αποτελέσματα: 

  • 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια στις εισαγωγές (ελλείψεις σε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, σακούλες, απορρυπαντικά, ζωοτροφές, λιπάσματα, ελαστικά, ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών)
  • 240 εκατ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια στις εξαγωγές τις πρώτες τρεις εβδομάδες 
  • 30% με 80% απώλεια τζίρου ανάλογα με τον κλάδο 
  • 60% με 70% μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο τις πρώτες εβδομάδες -Τις τελευταίες ημέρες οι απώλειες περιορίζονται λόγω εκπτώσεων 
  • 5% με 10% μείωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, σε σχέση με πέρυσι. 
  • Ανάκαμψη των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής μετά από μπαράζ ακυρώσεων των πρώτων εβδομάδων -Στόχος να επιτευχθούν τα επίπεδα του 2014, δηλαδή 24 εκατ. τουρίστες. 
  • Το στοκ στα φάρμακα επαρκεί για ένα μήνα -Ελλείψεις σε εισαγόμενες πρώτες ύλες
  • 40% μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο -Ελλείψεις σε ανταλλακτικά 
  • 15% η μέση μείωση του τζίρου στη βιομηχανία τροφίμων 
  • 9 στα 10 συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων ακυρώθηκαν 
  • 12% με 18% εκτιμάται ότι θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων τους επόμενους μήνες 

Μερική χαλάρωση των capital controls 

Πάντως, η μερική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, κυρίως όσον αφορά σε εισαγωγικές επιχειρήσεις, δρομολογήθηκε ήδη από χθες: 

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται ότι:

  • Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
  • Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.
  • Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Επίσης, παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα. Σωρευτικά από αύριο έως και την επόμενη Παρασκευή, όσοι δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου, μπορούν να κάνουν ανάληψη (την επόμενη Παρασκευή) 420 ευρώ.

Τι σημαίνει η σωρευτική ανάληψη των 420 ευρώ 

Από εδώ και στο εξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να βγει νέα ΠΝΠ που να ορίζει κάτι διαφορετικό, το κοντέρ για τα 420 ευρώ θα μηδενίζει τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής. 

Με πιο απλά λόγια, αν κάποιος σήμερα πάει αύριο να πάρει τα 60 ευρώ, τότε την Κυριακή θα έχει δικαίωμα να βγάλει 120 ευρώ. Αν δεν πάει ούτε την Κυριακή, τη Δευτέρα θα μπορεί να βγάλει 180 ευρώ κ.ο.κ. Αν καμία από τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει κάνει κάποια ανάληψη, τότε την Παρασκευή θα μπορεί να βγάλει σωρευτικά τα 420 ευρώ. 

Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 420 ευρώ. Αν δεν πάει καθόλου μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τότε απλά δεν θα μπορέσει να κάνει καμία ανάληψη για την εβδομάδα που έφυγε, αφού από τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής το κοντέρ θα μηδενίζει και θα αρχίζει να μετρά η νέα εβδομάδα. 

Το ίδιο θα συμβαίνει εφεξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να αλλάξει κάτι με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στο 4% η ύφεση, σύμφωνα με το καλό σενάριο

Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το καλό σενάριο θέλει την ύφεση φέτος να φθάνει το 4%. Το σενάριο τρόμου θέλει, όμως, την ύφεση να φθάνει το 10%, με ότι καταστρεπτικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισ. οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 δισ. ευρώ έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ το μήνα στο β’ εξάμηνο του 2015. 

Η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν, στις 10 Ιουλίου, μιλούσε για συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 4%, πριν την επιβολή των capital controls. Τώρα αναλυτές μιλώντας στα Νέα εκτιμούν ότι το 4% ύφεση «το έχουμε στο νερό», ενώ πανεπιστημιακοί μιλούν και για ύφεση 10% κάτι που συνιστά σενάριο τρόμου.

Τραπεζικές πηγές, από την άλλη εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για ύφεση 10% είναι υπερβολική και υποστηρίζουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls θα εξομαλύνει τις αρχικές ασφυκτικές πιέσεις.  Υπό αυτό το πρίσμα ένα 4% ύφεσης θεωρείται ασφαλής εκτίμηση με προϋπόθεση όλα να κυλήσουν ομαλά από εδώ και πέρα, δηλαδή να γίνει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο εντός του Αυγούστου, να δρομολογηθεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη όσον αφορά τις τράπεζες για να ανοίξουν κανονικά όπως πριν στις αρχές του 2016 και να υπάρχει ομαλότητα στις πολιτικές εξελίξεις.

Share.

Comments are closed.