Bloomberg: Η ΕΚΤ αύξησε τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

0

Σε νέα αύξηση του ορίου πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) ανεβάζοντας το συνολικό όριο πάνω από τα 90 δισ. ευρώ.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η εν λόγω αύξηση δεν επιτρέπει την άρση των capital controls αλλά δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τους υπάρχοντες περιορισμούς.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε εκ νέου σήμερα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi έπεισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της να αυξήσουν το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι τράπεζες την εβδομάδα αυτή –πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους μετά την τριών εβδομάδα τραπεζική αργία– δεν παρουσιάζουν επιτακτικές ανάγκες ρευστότητας καθώς αντιθέτως –αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες– παρουσιάζεται το φαινόμενο ο κόσμος να σπεύδει να προβεί σε πληρωμές υποχρεώσεών του.

Share.

Comments are closed.