Δημοψήφισμα: «Ναι» ίσον παραίτηση Τσίπρα, «όχι» ίσον αχαρτογράφητα νερά

0

Με την Ελλάδα να περνά τις πιο δύσκολες μέρες της μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έρχονται αντιμέτωποι με ιστορικές αποφάσεις, ενώ τα δύο σενάρια για την «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Από τη στιγμή που και οι θεσμοί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και η Κομισιόν προεξοφλούν με δηλώσεις τους ότι το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα, όλα δείχνουν πως στην Αθήνα δε θα διατυπωθεί μία τόσο «ελκυστική» πρόταση, ώστε να αποφασίσει να «γαντζωθεί» απ’ αυτήν και να ακυρώσει το δημοψήφισμα. Έτσι, τα σενάρια πλέον κινούνται στον χορό των δύο δυνητικών αποτελεσμάτων στη διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής:

Το «ναι»

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στη διάθεσή τους έρευνες και σφυγμομετρήσεις που δείχνουν ότι το «όχι» αυτή τη στιγμή υπερτερεί του «ναι», ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αντίθετο από την εισήγηση της κυβέρνησης. Μ’ άλλα λόγια, ότι οι πολίτες θα επιλέξουν το «ναι», κυρίως λόγω του φόβου και του πανικού που έχει ενσπείρει στην ελληνική κοινωνία η επιβολή κεφαλαιακού ελέγχου, το σκηνικό με τις κλειστές τράπεζες, αλλά και οι φήμες σχετικά με την κατάρρευση των τραπεζών και με τις καταθέσεις.
Στην περίπτωση αυτή, όπως χθες προανήγγειλε με σαφήνεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί και θα ανοίξει τον δρόμο είτε για μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα  Βουλή, είτε για εκλογές. «Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ναι, θα σεβαστώ την απόφαση, όπως ορίζει άλλωστε το Σύνταγμα. Η απόφαση του λαού θα γίνει νόμος του κράτους. Αλλά δε θα την υπηρετήσω εγώ. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», επισήμανε χθες το βράδυ στην δημόσια τηλεόραση, υπονοώντας σαφώς πως τυχόν επικράτηση του «ναι» θα οδηγήσει στην παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε άλλη αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να «επιλέξει ο λαός Μνημόνιο», είπε ότι «δε θα το εφαρμόσω εγώ, υπάρχουν άλλοι πολύ πρόθυμοι γι’ αυτό». Εξάλλου, αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως κρύβει την σκέψη του πρωθυπουργού για σχηματισμό μίας άλλης κυβέρνησης, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους δανειστές και να φέρει σε πέρας το έργο της. Αυτό διότι, η άμεση προκήρυξη εκλογών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μία επικίνδυνη επιλογή, με την έννοια πως αν η ΕΚΤ αποφασίσει να κρατήσει «παγωμένο» τον ELA και οι δανειστές δεν κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους για την αποκατάσταση της ρευστότητας, τότε οι εκλογές δε θα διεξαχθούν απλώς με κλειστές τράπεζες, αλλά και με απλήρωτους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους –δηλαδή η χώρα θα σύρεται ανεξέλεγκτα στο χάος.

Το «όχι»

Ωστόσο, αν το «ναι» φέρει την κυβέρνηση σε δυσαρμονία με τον λαό και οδηγήσει στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το «όχι» μπορεί να έχει ακόμη βαρύτερες –και ιστορικού χαρακτήρα- επιπτώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά τη χώρα. Αυτό διότι αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια αν οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα «τρομάξουν» με το «όχι» και θα δώσουν στην Ελλάδα μία σαφώς καλύτερη συμφωνία από την προηγούμενη ή αν θα οχυρωθούν πίσω από το «όχι» του ελληνικού λαού προκειμένου να… τελειώνουν μια και καλή με το «ελληνικό πρόβλημα» -δηλαδή να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει, να επικρατήσει χάος και να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ.
Βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε και χθες ότι το «όχι» θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, ωστόσο , όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι δανειστές θα έχουν αντίστοιχη διάθεση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης έπειτα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν πως αν επικρατήσει το «όχι», τότε οι δανειστές θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας πολύ ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας –κάτι που θα αναδείκνυε τον Αλέξη Τσίπρα νικητή στο παιχνίδι υψηλού ρίσκου που έχει στηθεί εδώ και τρεις ημέρες. Ωστόσο, προσώρας αυτό το σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες και η φράση «αριστερή παρένθεση» ακούγεται ολοένα και περισσότερο στους κόλπους της κυβέρνησης…

Share.

Comments are closed.