Financial Times: Αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα

0

Τα βασικά σημεία της πρότασης των δανειστών περιγράφει ο Πίτερ Σπίγκελ σε άρθρο στους Financial Times με τίτλο «Λεπτομέρειες του σχεδίου των πιστωτών για την Ελλάδα». 
Τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης των δανειστών, όπως τα παρουσιάζουν οι FT είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για φέτος και το οποίο είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τους όρους του ισχύοντος προγράμματος. 

Συγκεκριμένα γράφουν οι FT: 
«Το σχέδιο από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος 1%, το οποίο και θα ανέλθει σε 3,5% μέχρι το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πιο σημαντικό μέτρο στην συμφωνία διάσωσης, δεδομένου ότι θα υπαγορεύσει πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.
Εκτός από το 1% για πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα κληθεί να το ανεβάσει στο 2% το επόμενο έτος, στο 3% το 2017, πριν φτάσει στο 3,5% το 2018.
Αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης -το οποίο ζητούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για του χρόνου. Αλλά είναι πολύ πιο σκληρό από ότι πολλοί στην Αθήνα ήλπιζαν. Το ΔΝΤ παραμένει δύσπιστο για το ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αν δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι. 
Αλλά οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και καμία πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχους. 
Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες». 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Piter Speagel των Financial Times με τίτλο « Details on the creditors’ plan for Greece» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.