Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί της σύστασης εξεταστικής για το μνημόνιο που θα αρχίζει από το 2009

0

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιλαμβάνει τέσσερις κρίσιμες περιόδους.

  • Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
  • Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
  • Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.
  • Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.
Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τους Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, ενώ αφήνει απ’ έξω την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, γεγονός που από πολλούς εκλαμβάνεται ως συναλλαγή των δύο, δηλαδή, του Τσίπρα και του Καραμανλή.
Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους τρεις πρωθυπουργούς: Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά καθώς και για το Βενιζέλο είναι ότι υπόγραψαν τα μνημόνια και το PSI.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την πρόταση
Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία.
Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή.
Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα.
Αλλά «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο.

Ανοιχτή διαφοροποίηση Παπαδημούλη για εξεταστική για το Μνημόνιο
παπαδημούλης 1Με ανάρτησή του στο twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης διαφοροποιείται ανοιχτά από την πρόταση σχετικά με την εξεταστική για τα Μνημόνια, ζητώντας να διερευνηθεί και η περίοδος και πριν από το 2009.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης: Η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των Μνημονίων, αλλά κ την “ρίζα”.Πως φτάσαμε εκεί: Εξοπλισμοί, “2004”, πάρτι δαπανών…
ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε την εξεταστική με χαρά

Την απάντηση που είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί του θέματος, παραθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», τόνιζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση του σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά”, την οποία παραθέτει το κόμμα. Συμπλήρωνε δε, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», τονίζοντας ακόμα ότι «οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».

Share.

Comments are closed.