Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Εξελέγη με 261 ψήφους νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

0

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή, με 261 ψήφους, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, στήριξαν, εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λείπει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Τρύφων Αλεξιάδης που κατέρρευσε χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθένειας. Ωστόσο, και οι τρεις είχαν στείλει επιστολή και δήλωναν πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Με επιστολική ψήφο (ήταν σε αποστολή της Βουλής) ψήφισαν «ναι» ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.
Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι όμως δεν είχαν στείλει επιστολή. Πληροφορίες από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Κ. Ζουράρις δεν μπόρεσε να πάει στη Βουλή λόγω του γνωστού προβλήματος στο πόδι, ενώ ο Α. Μεϊκόπουλος έφτασε στην Ολομέλεια λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία λόγω προβλήματος του αυτοκινήτου του. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους δύο βουλευτές.
Η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα γίνει στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, και θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ανακοίνωση της εκλογής από τον Πρόεδρο της Βουλής
Το προεδρείο της Βουλής βρέθηκε στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ενημερώσουν την κ. Σακελλαροπούλου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της με 261 ψήφους.

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλα απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.
«Μετά την επάξια εκλογή σας, εύχομαι αντάξια της θητεία σας, για το καλό του έθνους και του λαού μας», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Η πρώτη δήλωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου μετά την ψηφοφορία στη Βουλή
«Σας ευχαριστώ για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες στη Βουλή για την τιμή που επιφυλάσσετε στο πρόσωπό μου», είπε αρχικά η Κατερινά Σακελλαροπούλου.

Πρόσθεσε ότι «έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω».
«Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας ανάπτυξης πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συνεχίζοντας, η κ. Σακελλαροπούλου παρέθεσε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο και όπως είπε, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αυτές είναι: η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί
Η αντιμετώπιση αυτών, όπως τόνισε, υπερβαίνει τα κράτη και απαιτεί διεθνή συνεργασία.
«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα […], επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον», υπογράμμισε.
«Διαβεβαιώνω το κοινοβούλιο και όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τα κέρδη του Μητσοτάκη από την εκλογή Σακελλαροπούλου
Με την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός πέτυχε τρεις βασικούς στόχους που είχε θέσει:

  1. Την ευρεία συναίνεση που επιθυμούσε διακαώς, για να δώσει το προσωπικό του στίγμα σχετικά με το τέλος του κακού δεκαετή κύκλου και με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι πλέον είναι ελεύθερος να εφαρμόσει τη δική του πολιτική.
  2. Έχει να κάνει με το φύλο της Προέδρου. Επί Μητσοτάκη εκλέγεται για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιθυμώντας σαν στείλει το μήνυμα ότι εν έτει 2020 το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο για καμία θέση, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της χώρας.
  3. Είναι ο στόχος που αφορά την κεντρική πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την αρχή έδειξε προς τα πού θέλει να στρέψει το κόμμα του. Με συνεχή ανοίγματα στο φιλελεύθερο Κέντρο και στη Σοσιαλδημοκρατία, κατάφερε να ενσωματώσει στη ΝΔ μεγάλο κομμάτι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, κάτι που έγινε και στο υπουργικό συμβούλιο. Ενδεικτικό της αλλαγής πλεύσης του πρωθυπουργού είναι και η φράση που είπε όταν ερωτηθηκε γιατί η ΝΔ δεν στήριξε εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο όπως το 2015, απαντώντας ότι «η σημερινή ΝΔ είναι διαφορετική από τη ΝΔ του 2015».
Share.

Comments are closed.