Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις – Τι λένε οι μονομάχοι

0

Όπως όλοι έτσι κι εμείς ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε μόλις 10 ημέρες από τις ευρωεκλογές και τα κομματικά επιτελεία δίνουν πλέον την μάχη, όχι μόνο μέσα από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και τις ομιλίες των δυο μονομάχων, αλλά και με διαρροές προς τον τύπο, άλλες αληθινές κι άλλες ψεύτικες, για το τι «βγάζουν» οι περίφημες κρυφές δημοσκοπήσεις.
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην διάθεσή τους κρυφές έρευνες, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και που χρησιμοποιούνται από τους δυο αρχηγούς, ώστε να διαμορφώσουν το λόγο τους και τη στρατηγική τους.
Συνήθως αυτά τα αποτελέσματα φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία ως πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, με αποτέλεσμα συχνά να χρησιμοποιούνται σαν οχήματα προπαγάνδας, για την δημιουργία κλίματος.

Τι έχουμε δεδομένο μέχρι σήμερα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πιθανότερο είναι ο νικητής των εκλογών να είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εδώ και δυο χρόνια και τότε το ζήτημα είναι το μέγεθος της διαφορά των δυο κομμάτων.

Οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, της Marc για τον ΑNT1 και της Interview , δίνουν την διαφορά από 8 έως 8,8%. Εάν αυτή η διαφορά επιβεβαιωθεί και στην κάλπη και η ΝΔ πάρει ευρεία νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και θα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, επειδή θα περιμένει λογικά και μια μεγάλη νίκη και στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε αυτό το έχουμε ξαναζήσει όταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2009 και μετά κέρδισε στις επόμενες εθνικές εκλογές τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με μεγαλύτερη διαφορά, αλλα΄το ίδιο συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 και λίγους μήνες μετά κέρδισε και τις εθνικές εκλογές του 2015, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.
Αντίθετα αν η διαφορά είναι μικρή και μάλιστα πολύ μικρότερη από αυτήν που δίνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ποντάρει στην απογοήτευση που θα προκαλέσουν τα ποσοστά των δυο κομμάτων στην βάση της ΝΔ, ώστε να προσπαθήσει να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ αυτού και φυσικά θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Οκτώβριο, με την ελπίδα μάλιστα ότι η απογοήτευση θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις εντός της ΝΔ.

Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ
Οι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία είναι τελείως διαφορετικές και αντικρουόμενες. Στην Πειραιώς ισχυρίζονται ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που έχουν ξεκινήσει να γίνονται εδώ και πολύ καιρό, τους δίνουν καθαρούς νικητές και με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ανεξάρτητες έρευνες, όπως αυτή του Γιάννη Μαυρή, που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, που βλέπει την διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να «προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλότερα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου και δεύτερου κόμματος σε ευρωεκλογές». Με την ΝΔ να ξεπερνά το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πάνω η λίγο κάτω από το 20%. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαυρή, η διαφορά μπορεί να είναι από 6 μονάδες, στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ περίπτωση, έως και 17 μονάδες… στο καλύτερο σενάριο για την ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, μετά από μια περίοδο μεγάλης «κατήφειας» στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία. Η εκτίμηση των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν τελικά ντέρμπι, αφού στην Κουμουνδούρου βλέπουν σημάδια συσπείρωσης του κόσμου της αριστεράς, υπολογίζουν δε ότι οι διάφορες «υποθέσεις»- όπως οι σκαφάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερου του εφοπλιστή Παναγόπουλου- τελικά θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα έχουν λιγότερες συνέπειες από αυτές στις οποίες ποντάρει η ΝΔ. Υπολογίζουν δε πολύ στην νεανική ψήφο, όπου παραδοσιακά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η αριστερά καταγράφει πολύ καλύτερα ποσοστά από το σύνολο της κοινής γνώμης.
Σε κάθε περίπτωση «κοντός ψαλμός αλληλούια». Το βέβαιον είναι ότι μετά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, όταν θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα από τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, όπου οι εκτιμήσεις και οι μετρήσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό τοπίο θα έχει ριζικά διαφοροποιηθεί.

Share.

Comments are closed.