Η σιωπή κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την σύλληψη Ασάνζ είναι … made in USA

0

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, των WikiLeaks (και εγκαλούμενου για σχέσεις με το Κρεμλίνο) μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εδώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τήρησαν άκρα του τάφου σιωπή, ενώ θα έπρεπε λογικά να υπάρξουν αντιδράσεις για την «φίμωση» μιας «ανεξάρτητης φωνής που υπηρέτησε την διαφάνεια» μέσω των αποκαλύψεων των WikiLeaks.
Πέρα από το μύθο που έχει δημιουργηθεί για τον ρόλο του Ασάνζ, θα περίμενε κανείς από την λεγόμενη Αριστερή κυβέρνηση (που έχει επίσης καλλιεργήσει τον μύθο της αποκλειστικότητας στην ευαισθησία) να διαρρήξει τα ιμάτιά της για την σύλληψη του συνιδρυτή των Wikileaks. Ούτε μια ανακοίνωση από τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, μέχρι και του Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν. Κι όμως, Μαξίμου και Κουμουνδούρου, επέλεξαν την μέθοδο της σιωπής. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κατά καιρούς μιλήσει ένθερμα για την στάση του Ασάνζ.
Η σιωπή της κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι την έκδοση του Ασάνζ επιδιώκουν διακαώς οι ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός μας δεν θα θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με τον Ντόναλν Τραμπ είναι αυτή είναι η βασική αιτία της σιωπής.
Δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση  έρθει πολύ κοντά μετά την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις απειλές Ερντογάν για την αγορά των ρωσικών S-400, έχουν πια αλλάξει οι γεωπολιτικές ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, τις. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν άριστα ότι η «αριστερή» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί στην πλέον φιλοαμερικανική της Ευρώπη των 27.

Τι έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ασάνζ στο παρελθόν
Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μιλήσει στο παρελθόν ένθερμα για τον ρόλο των WikiLeaks και τον ίδιο τον Ασάνζ.

Τον Απρίλιο του 2016 είχε γίνει ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση των ΜΜΕ Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τους Κούρτσιο Μαλτέζε και Μιγκέλ Ουρμπάν. Σε αυτή είχε μιλήσει μέσω skype ο συνιδρυτής των wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει και ο Κώστας Αρβανίτης νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο ο οποίος πρότεινε την δημιουργία «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων».
Επίσης, σε άρθρο τους με τίτλο «Εταιρειοκρατία ή δημοκρατία;» πέντε στελέχη τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Σακελλάρης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Γιώργος Κακούρης, Νίκος Στεφάνου και Άκης Καλαμαράς) είχαν επισημάνει: «Σε μια περίοδο που η γνώση και η πληροφορία αποτελούν πολύτιμο «αγαθό», οι πολυεθνικές του χώρου και το ιερατείο των γραφειοκρατών κυνηγούν όποιον «αποστάτη» του συστήματος μπορεί να απειλήσει τα σαθρά θεμέλια της αδιαφάνειας, διαχέοντας την πληροφόρηση. Η τύχη του Ασάνζ είναι ενδεικτική».
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκμεταλλευτεί τις αποκαλύψεις των WikiLeaks όταν αυτές συνέφεραν την πολιτική τους.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 οΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στη ΝΔ με για την αποκάλυψη από τον ιστότοπο των WikiLeaks τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών. Ο Τότε υπουργός Εξωτερικών τότε, Νίκος Κοτζιάς είχε απαντήσει σκληρά στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος τις διαρροές του ιστότοπου του Ασάνζ. «Με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Ο Στέλιος Κούλογλου με ερώτησή του στην Ευρωβουλή ζητούσε επίσης να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα διέρρευσε το Wikileaks αναφορικά με τη στάση αξιωματούχων του ΔΝΤ απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Βεβαίως όταν τα WikiLeaks αποκάλυπταν ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε παρέμβει για να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων στην πολύωρη διαπραγμάτευση το 2015, ας μην ξεχνάμε ότι και τότε δεν υπήρχαν σχόλια.

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασανζ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ασφαλώς δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες του «κυνηγού της αλήθειας». Ξεκίνησε ως κλασικός χάκερ, με πειρατικές εισβολές σε διαδικτυακούς τόπους μεγάλων εταιρειών. Ιδρύοντας το WikiLeaks το 2006, ο Ασανζ έμοιαζε να θέτει την τεχνολογία των υπολογιστών στην υπηρεσία και της δημοκρατίας. Οι μετοχές του ανέβηκαν το 2010, όταν διέρρευσε πλήθος απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με το βίντεο της επίθεσης ενός αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 18 αμάχους στη Βαγδάτη.

Στο απόγειο της φήμης του, ο Τζούλιαν Ασανζ χαιρετιζόταν ως ο φορέας ενός νέου είδους διαφάνειας και λάμβανε το περιζήτητο βραβείο «Μάρθα Γκέλχορν» για τη δημοσιογραφία.
Ωστόσο, οι καταγγελίες δύο γυναικών εναντίον του για βιασμό το 2010 επέφεραν πλήγμα την εικόνα του και ιδιαίτερα όταν ο Ασάνζ απέδωσε στις κατηγορίες πολιτικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο τη φίμωση του WikiLeaks.
Οι στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις του κατά της Χίλαρι Κλίντον επίσης δημιούργησαν την εικόνα μιας προσωπικής αντιπάθειας εναντίον της. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks σχετικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 με τη δημοσίευση περίπου 20.000 e-mail της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο που θα επικύρωνε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, έδειχναν ότι επιχειρήθηκε υπονόμευση της υποψηφιότητας του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, η έρευνα που ξεκίνησε το FBI, υποστηρίζει ότι η πηγή των υποκλαπέντων μηνυμάτων είναι Ρώσοι χάκερ, καθοδηγούμενοι από κύκλους του Κρεμλίνου.

Share.

Comments are closed.