Γιάννης Μαγκριώτης*: Καλές οι συναντήσεις με τον Ερντογάν, αλλά θέλουν προσοχή

0

Οι συναντήσεις μεταξύ γειτόνων και μάλιστα όταν έχουν προβλήματα είναι καλό να είναι πυκνές και σε όλα τα επίπεδα. Το είχε πετύχει η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά την περίοδο 2010-2012, για να υποχωρήσει στην συνέχεια με ευθύνη κυρίως της Άγκυρας. Τώρα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας που είχαν δημιουργηθεί πριν 20 και 10 χρόνια και είναι θετικό
Ο πρωθυπουργός μέσα σε 15 περίπου ημέρες ψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών στην βουλή, επισκέφτηκε την Τουρκία και θα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της FYROM.
Τα γεγονότα έχουν άμεση σχέση και η ταχύτητα δείχνει τα κίνητρα του πρωθυπουργού.
Ο Τσίπρας με  το κύρος του υψηλό σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, λόγω της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, σχεδίασε την επίσκεψή του στην Τουρκία, ξέροντας, όπως και  ο ίδιος δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τον αέρα των ημερών ήθελε να επενδύσει στην Άγκυρα, η οποία είναι απομονωμένη από τα δυο ισχυρά κέντρα και έχει ανοικτά θέματα τόσο στην οικονομία, όσο και στα νοτιοανατολικά της σύνορα.
Η συνάντηση των δυο ηγετών ωφελεί άμεσα τους δυο, στο επίπεδο των εντυπώσεων πρωτίστως, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι συνομιλητής του απρόβλεπτου και ισχυρού γεωπολιτικά στην περιοχή Ερντογάν και ο δεύτερος μπορεί να δείξει ότι έχει και άλλο πρόσωπο, εκτός από αυτό που γνώρισαν τελευταία οι ευρωπαίοι ηγέτες, συνομιλώντας με έναν ευρωπαίο ηγέτη με την χώρα του οποίου έχει κρίσιμα θέματα ανοικτά.
Για τους ίδιους λόγους έγινε και πριν περίπου ένα χρόνο το ταξίδι του Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα, μόνο που τότε ο Ερντογάν ήταν στην αρχή της σύγκρουσής του με την δύση και έβγαλε με επιθετικό τρόπο την ανασφάλεια και τον εκνευρισμό του.
Ο Τσίπρας θέλει ηρεμία στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, τόσο από επιθετικές δηλώσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσο και τον περιορισμό στις μεταναστευτικές ροές, για να μην έχει πολιτικό κόστος ενόψει των αλλεπάλληλων εκλογών.
Ο Ερντογάν έχει δημοτικές εκλογές τον Μάρτη και φοβάται μια ήττα από την αντιπολίτευση που θα του ψαλιδίσει την δύναμη και θα αποδυναμώσει την πολιτική των εσωτερικών εκκαθαρίσεων των αντιπάλων του.
Η ήττα στις ακτές του Αιγαίου, δηλαδή σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, αλλά και στην πρωτεύουσα, που αθροίζουν το 35% του Τουρκικού πληθυσμού και πάνω από το 50% της οικονομικής δραστηριότητας της Τουρκίας, θα είναι πολύ επώδυνη γι’ αυτόν.
Αυτός είναι ο λόγος που κατεβάζει για δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της βουλής Γιλντιρίμ, με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκε ο Τσίπρας χωρίς να προβλέπεται από το πρωτόκολλο, στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν συναντηθεί με τους Έλληνες ομογενείς της Πόλης.
Για το Κυπριακό ήταν τυπικές οι αναφορές και των δυο πλευρών, αφού η Άγκυρα εξαρτά την στάση της την περίοδο αυτή από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και οι ισορροπίες είναι λεπτές και μπορεί να φέρουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ούτε για τα ενεργειακά η συζήτηση φαίνεται να πήγε σε βάθος και αυτό γιατί, παρότι ο Τσίπρας είπε ότι είναι κοινά τα συμφέροντα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Ισραήλ και Νότια Κρήτη σε συνδυασμό με την συμφωνία που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες μεταξύ των τριών χωρών και της Ιταλίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την μελέτη και κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει το μελλοντικό φυσικό αέριο των τριών χωρών μέσω Ιταλίας στην Ευρώπη, είναι αυτό που δεν θέλει η Τουρκία, γιατί μειώνεται η δική της οικονομική και γεωστρατηγική σημασία και ενισχύονται οι αντίπαλοί της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη δήλωσε ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά την κατασκευή του Ρωσοτουρκικού αγωγού Turkish stream, ουσιαστικά του πρώην  South stream, που απέτρεψαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες μαζί, ενώ δεν ανέφερε καθόλου την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med για να μην εξοργίσει τον Ερντογάν και τοποθετηθεί δημόσια αρνητικά, συνδέοντάς το και με το Κυπριακό.
Η συζήτηση για την θεολογική σχολή της Χάλκης έχει ένα αδύναμο σημείο, αφού ένα θέμα που είναι διεθνές και είναι υπόλογη η Τουρκία, ο Ερντογάν επιχειρεί να το κάνει διμερές με την Ελλάδα, και να το συνδυάσει με την Δυτική Θράκη.
Δυστυχώς ο πρωθυπουργός, για λόγους που αυτός ξέρει, δεν το ακύρωσε στην κοινή συνέντευξη και χρειάστηκε να αναφερθεί την επομένη κατά την επίσκεψή του στην Χάλκη.
Τα δυο θέματα πέραν του ότι δεν μπορούν με βάσει το διεθνές δίκαιο να συσχετιστούν, είναι απολύτως ετεροβαρή και χρειάζεται η μέγιστη προσοχή και η καλύτερη προετοιμασία.
Για την Άγκυρα η Δυτική Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα θα είναι το μεγάλο θέμα που σύντομα θα ανοίξει, όταν θα νιώσει την πίεση από την οικονομική και γεωστρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου, από την προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες να πήραν θετικές πρωτοβουλίες για την Δυτική Θράκη, όμως δεν έχουν καλύψει τις  αβελτηρίες των προηγούμενων δεκαετιών και χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ενσωμάτωσης σε πολλά επίπεδα μεγάλων τμημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας για να αποδυναμωθεί τόσο η σημερινή επιρροή της Άγκυρας, πολύ περισσότερο η μελλοντική.
Τέλος, η επίσκεψη στην Αγία Σοφία ήταν θετικό γεγονός, όμως η απουσία του Πατριάρχη δείχνει και τα όριά της, πέραν των συμβολισμών.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

Προηγούμενα άρθρα

  1. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η  κατά συνείδηση ψήφος των βουλευτών και η κατά περίπτωση ερμηνεία των αρχηγών
  2. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι οριστική…
  3. Γιάννης Μαγκριώτης*: Κόμματα και βουλευτές στην εποχή της κρίσης
  4. Γιάννης Μαγκριώτης*: Στο εθνικό θέμα υπήρχε και η καλή επιλογή, όμως δεν την είδαν
  5. Γιάννης Μαγκριώτης* : Το Ποτάμι προσφέρει και τη δεύτερη πλειοψηφία στον Τσίπρα
  6. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αφετηρία της δεύτερης μετάλλαξης του Τσίπρα – τα κόμματα πώς απαντούν, τι χρειάζεται η χώρα;
  7. Γιάννης Μαγκριώτης*: Επιτέλους, ολοκληρώθηκε η είσοδος της πόλης του Κιλκίς, που δημοπράτησε το 2011 η κρατική Περιφέρεια – γιατί χρειάστηκε υπερδιπλάσιος χρόνος;
  8. Γιάννης Μαγκριώτης*: Ποια είναι η δίδυμη πλειοψηφία του πρωθυπουργού;
  9. Γιάννης Μαγκριώτης* Σκόπια, Ιούνιος 2018: Πώς μας έμπλεξαν έτσι;
  10. Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη περισσεύουν τα προβλήματα και οι υποσχέσεις
  11. Γιάννης Μαγκριώτης*: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν σημαίνει, «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ηλία»
  12. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μετρό Θεσσαλονίκης – Tα λόγια και τα έργα 
  13. Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη συνάντηση Τζιτζικώστα-Χατζηδάκη έβρεξε πάλι δις. ευρώ για την κεντρική Μακεδονία
  14. Γιάννης Μαγκριώτης*:  Ελλάδα , κυβερνήσεις, μεγάλα υπουργικά συμβούλια, υπουργοί
  15. Γιάννης Μαγκριώτης*: Προσοχή στις καρμανιόλες των δρόμων τώρα το Πάσχα
  16. Γιάννης Μαγκριώτης*: Από πέρυσι είχα τονίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ΕΥΑΘ
  17. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια χρήσιμη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση
  18. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια διαβολοβδομάδα ξεκινά με τυφλές συγκρούσεις και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει
  19. Γιάννης Μαγκριώτης*: Σήμερα η ΝΔ βρήκε γραμμή και η κυβέρνηση έκανε νέα «κωλοτούμπα» – Τη χώρα ποιος τη σκέφτεται;
  20. Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι διαρροές Καραμανλή για το Βουκουρέστι αναγκάζουν τον Τσίπρα να αλλάξει γραμμή στο θέμα της FYROM.
  21. Γιάννης Μαγκριώτης*: Το λιβανιστήρι του Τζιτζικώστα σε υπουργούς της κυβέρνησης είχε εξήγηση
  22. Γιάννης Μαγκριώτης*: Το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό ζητά τους αρμοδίους
Share.

Comments are closed.