Έχω πει από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα, ότι προβλήματα με τόσο υψηλό ιστορικό και συναισθηματικό υπόβαθρο, αλλά και ισχυρή γεωστρατηγική σημασία, δεν λύνονται με συμφωνίες πακέτο. Έχω γράψει πολλές φορές γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας.
Χρειαζόταν μια εναλλακτική στρατηγική διαπραγμάτευσης, με σύνδεση του ονόματος της FYROM με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη σύνδεση των άλλων κρίσιμων θεμάτων με έναν αυστηρό οδικό χάρτη 15 τουλάχιστον χρόνων ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, όπου η χώρα μας έχει περισσότερες δυνατότητες και οι γείτονες θέλουν περισσότερο, δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέλεξαν τον απλοϊκό δρόμο της υποστήριξης, ή της απόρριψης της συμφωνίας.
Μετά τη σημερινή επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να προσέξουμε τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας, όπως είναι τα ιστορικά βιβλία, οι πολιτιστικές παραδόσεις, τα σύμβολα, οι δημόσιοι χώροι, τα εταιρικά σήματα.
Μπορεί η χώρα μας, μέσα από την ΕΕ, να βελτιώσει σημαντικά τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας που μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων και ευρύτερες στρατηγικές αποσταθεροποίησης της περιοχής
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σταματήσουν τα διχαστικά μηνύματα από κάθε πλευρά και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων και διεπιστημονικές επιτροπές για όλα τα ανοικτά θέματα, δεν επιτρέπεται η συνέχεια της κλειστής διπλωματίας που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.
Όμως ανοίγει και η εκλογική σκηνή, όπως και ο δρόμος κοινωνικών και κομματικών ανακατατάξεων και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος. Ελπίζω μετά τις εκλογές να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα τα κόμματα, όσα θα υπάρχουν στην νέα βουλή.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενα άρθρα
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Κόμματα και βουλευτές στην εποχή της κρίσης
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Στο εθνικό θέμα υπήρχε και η καλή επιλογή, όμως δεν την είδαν
- Γιάννης Μαγκριώτης* : Το Ποτάμι προσφέρει και τη δεύτερη πλειοψηφία στον Τσίπρα
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αφετηρία της δεύτερης μετάλλαξης του Τσίπρα – τα κόμματα πώς απαντούν, τι χρειάζεται η χώρα;
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Επιτέλους, ολοκληρώθηκε η είσοδος της πόλης του Κιλκίς, που δημοπράτησε το 2011 η κρατική Περιφέρεια – γιατί χρειάστηκε υπερδιπλάσιος χρόνος;
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Ποια είναι η δίδυμη πλειοψηφία του πρωθυπουργού;
- Γιάννης Μαγκριώτης* Σκόπια, Ιούνιος 2018: Πώς μας έμπλεξαν έτσι;
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη περισσεύουν τα προβλήματα και οι υποσχέσεις
- Γιάννης Μαγκριώτης*: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν σημαίνει, «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ηλία»
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Μετρό Θεσσαλονίκης – Tα λόγια και τα έργα
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη συνάντηση Τζιτζικώστα-Χατζηδάκη έβρεξε πάλι δις. ευρώ για την κεντρική Μακεδονία
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Ελλάδα , κυβερνήσεις, μεγάλα υπουργικά συμβούλια, υπουργοί
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Προσοχή στις καρμανιόλες των δρόμων τώρα το Πάσχα
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Από πέρυσι είχα τονίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ΕΥΑΘ
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια χρήσιμη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια διαβολοβδομάδα ξεκινά με τυφλές συγκρούσεις και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Σήμερα η ΝΔ βρήκε γραμμή και η κυβέρνηση έκανε νέα «κωλοτούμπα» – Τη χώρα ποιος τη σκέφτεται;
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι διαρροές Καραμανλή για το Βουκουρέστι αναγκάζουν τον Τσίπρα να αλλάξει γραμμή στο θέμα της FYROM.
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Το λιβανιστήρι του Τζιτζικώστα σε υπουργούς της κυβέρνησης είχε εξήγηση
- Γιάννης Μαγκριώτης*: Το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό ζητά τους αρμοδίους