Associated Press: Ασυνήθιστο Αριστερό πολιτικό η έμφασή του στις στενές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

0

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα αισιόδοξο όραμα στη Θεσσαλονίκη, μίας Ελλάδας που αναδύθηκε από οκτώ χρόνια οικονομικής λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές και βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης. Δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειώσει το ποσοστό ανεργίας που έφθασε στο ανώτατο ποσοστό 28% το 2013, να αυξήσει τους μισθούς και να μειώσει κάποιους φόρους, παρουσιάζοντας το οικονομικό του πρόγραμμα για το επόμενο έτος, σε ομιλία στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Ελλάδας.
Σε μια ασυνήθιστη χειρονομία για έναν αριστερό πολιτικό που έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πορείες διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ παρά σε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας τη «χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες».
Για πρώτη φορά ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος (Wilbur Ross), μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής. Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας και επαίνεσε τη χώρα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. «Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Το Associated Press αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση φόρων, τη μείωση της ανεργίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τη μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων από το 2019 και τα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη.
Το Associated Press τονίζει ότι περίπου 6.000 εθνικιστές που συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, που έληξε μία 27χρονη διαμάχη για το όνομα της τελευταίας, συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αστυνομία επίσης συνεπλάκη για λίγο και με 3.000 περίπου ακροαριστερούς

  • Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα των δημοσιογράφων Demetris Nellas και Costas Kantouris του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press με τίτλο «Prime minister says Greece back on road to economic recovery» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.