Θα στηρίξουμε τους θεσμούς της χώρας μας ή θα εξακολουθήσουμε να λαϊκίζουμε;

0

Τώρα πια που έχει καταλαγιάσει λίγο ο κουρνιαχτός από τον αρνητική απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας στη νέα αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, θα θέλεμε να ξεφύγουμε από αυτήν καθεαυτή την υπόθεση και να σχολιάσουμε τις δηλώσεις τριών προσώπων για την απόφαση αυτή.
Του υπουργού δικαιοσύνης Κοντονή και του Υφυπουργού Υγείας κ. Πολλάκη από τη μια μεριά και της δικαστικής ρεπόρτερ κ Μάνδρου από την άλλης.
Οι δυο με τη θεσμική και πολιτική τους ιδιότητα και η τρίτη με την επαγγελματική της και ας εξάγει ο καθένας τα δικά του προσωπικά συμπεράσματα.

Σχόλιο της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ
«Κατ’ αρχήν Εύα να πούμε ότι είναι ομόφωνη η απόφαση με σύμφωνη τη γνώμη του Εισαγγελέα. Το δικαστήριο αυτό που αποφάσισε σήμερα, ό,τι αποφάσισε, είναι ένα πολύ βαρύ δικαστήριο, πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.
Γιατί είπε όχι στην 29χρονη Ηριάννα και το συγκατηγορούμενό της:
Πρώτον διότι δεν προσκομίστηκαν νεότερα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος για να έχει νόημα μια νέα αίτηση για διακοπή της κράτησής τους.
Το δεύτερο, διότι όπως είπε και ο εισαγγελέας και υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο η διακοπή της επιστημονικής διατριβής και η καθυστέρηση της 29χρονης δεν θεωρήθηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς όπως είπε ο εισαγγελέας της έδρας κ Γεράκης, μπορεί να δοθεί μια χρονική παράταση και να καλυφθεί το κενό αυτό.
Πάντως υπήρξαν επεισόδια και αυτή τη φορά.
Υπήρξαν επεισόδια με μέσα στην αίθουσα και αντιδράσεις.. είναι κατανοητή όπως καταλαβαίνουμε Εύα, Πρέπει να διευκρινίσουμε, όμως, ότι το δικαστήριο αυτό δεν έκρινε αν είναι αθώα ή ένοχη, έκρινε αν πρέπει να βγει ή όχι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταδικαστεί με δικαστική απόφαση σε 13 χρόνια για εμπλοκή με τους Πυρήνες της Φωτιάς.
Στις δημοκρατίες, Εύα μου, τα δικαστήρια αποφασίζουν την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου.
Αν κάνουν λάθος μπορεί ο καθένας μας να ασκήσει κριτική στη δικαστική απόφαση, αλλά μόνο οι δικαστές γνωρίζουν τα πραγματικά περιστατικά, γνωρίζουν τη δικογραφία… και πρέπει να σου πω και κάτι ακόμα…
Εάν έχει γίνει λάθος θα υπάρξει επόμενη κρίση, το δικαστικό μας σύστημα δίνει πολλές ευχέρειες να διορθωθεί αυτή η απόφαση.
Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι η αντίδραση: μπουκάλια, καρέκλες και συνθήματα του τύπου «Ες Ες, μπάτσοι, δικαστές» Αυτά, σε μια δημοκρατία αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι συμβατά με το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την προστασία των θεσμών, που το σύνταγμά μας επιβάλει.»

Δηλώσεις Υπουργού δικαιοσύνης κ Κοντονή
Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.
Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Ανάρτηση του υφυπουργού Υγείας κ Πολλάκη στο Facebook
Λίγη ώρα μετά τις 11 το βράδυ ο Παύλος Πολάκης έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο τη συνηθισμένη πια επίθεσή του μέσω Facebook εναντίον του Εισαγγελέα της υπόθεσης, καθώς εκείνος ήταν που πρότεινε στο Δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης των δύο νέων ανθρώπων. Έγραψε λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός:
«Πεσμου Κυρ-εισαγγελέα (Γεράκη): Πότε κοιμήθηκες πιο ανάλαφρα; Όταν αναβλήθηκε η δίκη για τη Ζημενς επειδή δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα ή σήμερα που κράτησες στη φυλακή την Ηριάνα και τον Παντελή;;;;;;;;».
Φυσικά για άλλη μια φορά δεν απέφυγε κάποια ορθογραφικά λάθη… όμως αυτό ήταν το λιγότερο. Σημαντικό ήταν η γκάφα στην πρώτη ανάρτηση στην οποία έγραψε: «την Ηριάνα και τον Παντελή», ποιόν Παντελή;;;
Φυσικά εννοούσε τον Περικλή ο κ. Πολάκης και μόλις αντιλήφθηκε το λάθος του το διόρθωσε άμεσα. 

Δείτε το βίντεο με το Σχόλιο της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ

Share.

Comments are closed.