Πήγαμε για ρύθμιση χρέους και πήραμε δόση και… υποσχέσεις

0

«Πολύ καπνός για το τίποτα» που λέει και η παροιμία. Τελικά άλλα ζητούσαμε κι άλλα πήραμε από τους Δανειστές μας. Μιλούσαμε για ρύθμιση χρέους και QE και τελικά πήραμε σε χρήματα ό,τι μας έδωσαν, πολύ κάτω από αυτά που διαρρέονταν. Επίσης πήραμε για άλλη μια φορά υποσχέσεις και τίποτα άλλο.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μετά το 2023 και μέχρι το μακρινό 2060.και σε αντάλλαγμα για αυτά πήρε υποσχέσεις ότι

  • Πρώτον θα υπάρξει ένας μηχανισμός διευθέτησης του χρέους ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη.
  • Δεύτερον ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί στο να βγει στις αγορές μετά το 2018 με «όπλο» ένα μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο θα δημιουργηθεί με πόρους από το υφιστάμενο πακέτο χρηματοδότησης του ESΜ.

Τι έγινε με το ΔΝΤ
Σχετικά με το ΔΝΤ βρέθηκε τρόπος να παραμείνει στο πρόγραμμα με μια «πολιτική λύση».
Η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε, στην πράξη δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί γιατί:

  • πρώτον διότι δεν είναι σαφές το πότε η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα περίπου 1,8 δις. ευρώ που ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ –η ίδια διευκρίνισε ότι απαιτείται να αποσαφηνιστούν τα μέτρα του χρέους- και
  • δεύτερον διότι πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα ζητήσει λεφτά από το ΔΝΤ όταν υπάρχουν οι πόροι του ESM.

Λεπτομέρειες για τα χρήματα που πήραμε
Τελικά η συνολική δόση φτάνει στα 8,5 δις. ευρώ, όπως γράφαμε χθες και τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε δύο δόσεις. Μέσα στον Ιούλιο, γιατί πρέπει να ψηφίσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα δοθούν 7,7 δις. ευρώ. Από αυτά όμως, τα 6,9 δις. ευρώ αφορούν στις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για άλλες ανάγκες, πιθανότατα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τον κ.Ρέγκλινγκ, τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευτούν το φθινόπωρο, αφού εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.