Παρουσίαση βιβλίου Άγγελου Βλάχου, για τον τουρισμό, στο ΕΒΕΑ

0

Αύριο, Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στις 18:30, στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Φ. Βλάχου με τίτλο «Τουρισμός και Δημόσιες Πολιτικές στη Σύγχρονη Ελλάδα (1914- 1950): Η ανάδυση ενός νεωτερικού φαινομένου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του Τουρισμού.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing με την υποστήριξη του European Public Law Organization (EPLO).

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΞΑAA, Aντιπρόεδρος ΞΕΕ
  • Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΑΠΘ, Υπουργός Επικρατείας
  • Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Aντώνης Λιάκος, oμότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου economia.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα διένυσε ποικίλες διαδρομές και αποτέλεσε θεσμική και οργανωτική περιπέτεια λησμονημένη πια σήμερα. Διόλου τυχαία, το κράτος ενεργοποιήθηκε για να συναντήσει (και να διαχειριστεί) την πύκνωση του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος, τη συμβολική στιγμή της μετάβασης από τον περιηγητισμό στον τουρισμό.

Άραγε, πώς ξεκίνησε ο ελληνικός τουρισμός; Ποιοι ήσαν οι θεσμοί ρύθμισης, υποστήριξης και προώθησης της αναδυόμενης δραστηριότητας; Υπήρξαν ορατά ή ανομολόγητα διεθνή πολιτικά πρότυπα επιδραστικά στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους στη διαδικασία αυτή; Πώς εντάχτηκε το φαινόμενο στο βενιζελικό πρόγραμμα αστικού εκσυγχρονισμού και πώς αντιμετωπίστηκε από τη μεταξική δικτατορία; Σε τελευταία ανάλυση, ποιες ακριβώς ενέργειες μετήλθαν (ή αστόχησαν) να υλοποιήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνουν την τουριστική κινητικότητα; Και σε ποιο βαθμό η άσκηση δημόσιας τουριστικής πολιτικής, αναδιαπλάστηκε και μετεξελίχτηκε στον πυκνό ιστορικό χρόνο, από τον ρευστό Μεσοπόλεμο στην κοσμογονία της Ανασυγκρότησης; Κορύφωση αυτής της προβληματικής αποτελεί η τεκμηρίωση της σχέσης του ελληνικού τουρισμού με την Αμερικανική Βοήθεια στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ και τη μεταπολεμική συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

Από τους λιγοστούς επισκέπτες των αρχαιολογικών ανασκαφών και της Ακρόπολης, ως τους μαζικούς αποίκους της παραλίας και τους εραστές του ήλιου και της θάλασσας, ο δρόμος υπήρξε μακρύς αλλά και τραχύς. Διέρχεται την ιστορία των νοοτροπιών, των θεσμών, των δημόσιων υποδομών φιλοξενίας, της ελληνικής ξενοδοχίας, των δικτύων μεταφοράς, της χρηματοδότησης όλων αυτών, αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων, των κοινωνικών μεταβολών, των διακρατικών σχέσεων, της εξέλιξης της επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά, στο πλαίσιο μιας μεγάλης, περιβάλλουσας Ιστορίας που κινείται με άλλους ρυθμούς, διαμορφώνει αλλά και, όπως ισχυρίζομαι, διαμορφώνεται από τις οβιδιακές μετεξελίξεις του τουριστικού φαινομένου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Άγγελος Φ. Βλάχος, δραστηριοποιείται ως εμπειρογνώμονας σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, έχοντας επίσης ένα ισχυρό υπόβαθρο στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών. Διαθέτει πολυδιάστατη εμπειρία, αρχικά με ερευνητική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα και στη συνέχεια επιχειρησιακή, με επίκεντρο το τουριστικό φαινόμενο και τις πολιτικές γύρω απ’ αυτό. Εργάστηκε ως επιτελικό στέλεχος σε tour operators στο εξωτερικό και στη συνέχεια στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ (διετέλεσε διευθυντής των γραφείων ΕΟΤ στην Κίνα).

Δραστηριοποιήθηκε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ως επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και ως ακαδημαϊκός διδάσκων.

Στην παρούσα φάση, είναι μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με πεδίο ευθύνης τη «γαλάζια ανάπτυξη» [blue growth], όντας επίσης μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπου εκπροσωπεί τον βασικό μέτοχο· παράλληλα, επιχειρεί συντονιστικά στο νευραλγικό έργο της αδειοδότησης και ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων στην επικράτεια.

Share.

Comments are closed.