Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μεσσηνία – Βιβλική η καταστροφή

0

Μετά τις φονικές βροχοπτώσεις που έκοψαν το νήμα της ζωής σε τέσσερις ανθρώπους, η Μεσσηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου αποφασίστηκε, επί της ουσίας, να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, αλλά και στη Σκόπελο.

Επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ζήτησε να ανοίξει ο αυτοκινητόδρομος, που είναι κλειστός λόγω συσσώρευσης υδάτων, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 7 Μαρτίου 2017 οι Δήμοι Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, αλλά και οι Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαϊδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και οι Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Θουρία
Ένας 90χρονος, που διέμενε σε ισόγειο παλιάς διώροφης κατοικίας έχασε τη ζωή του, όταν εγκλωβίστηκε από μεγάλο όγκο υδάτων μέσα στο σπίτι. Η μεγαλύτερη ζημιά στην περιοχή έγινε από το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, που έσπασε, αλλά και από το χείμαρο Ξερίλα, που έφθασε στα όρια του. Μεταξύ άλλων αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και η παράσυρση αυτοκινήτων, είτε σε διάφορα σημεία του χωριού, είτε μέσα σε ρέματα. 

Οι ζημιές στην Οιχαλία
Σε απέραντες λίμνες έχουν μετατραπεί οι κάμποι της Σκάλας και της Μερόπης στο Δήμο Οιχαλίας, τον οποίον -όπως και την υπόλοιπη Μεσσηνία- έπληξε η θεομηνία την περασμένη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, διαλύοντας το αγροτικό δίκτυο, ξηλώνοντας μεγάλο μέρος από το επαρχιακό, καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, πλημμυρίζοντας ισόγεια και υπόγεια στο σύνολο σχεδόν των χωριών του.

Στην περιοχή επικρατεί εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στις καλλιέργειες, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς πολλά ζώα -αγελάδες και πρόβατα- είτε πνίγηκαν στα

Βιβλική καταστροφή στο Πήδημα
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η νεροποντή και στο χωριό Πήδημα, όπου τα νερά της βροχής μετέφεραν πέτρες και χώματα, κάτω από τα οποία θάφτηκαν αυτοκίνητα.

Εικόνες καταστροφής και στην παραλία της Καλαμάτας
Η κακοκαιρία έπληξε και την παραλία της Καλαμάτας, η οποία θυμίζει χειμωνιάτικο τοπίο. Μόνο οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες δείχνουν κάτι από το καλοκαίρι. Αυτές οι εικόνες αλλά και εκείνες από τη Στούπα δείχνουν ότι η ζημιά στην τουριστική κίνηση θα είναι τεράστια.

Ο Υπουργός κ. Σπίρτζης καρφώνει το Δήμαρχο κ Νίκα
 «Προφανής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στις φτωχογειτονιές της πόλης». Την παραπάνω δήλωση έκανε από τα σημεία της καταστροφής ο Υπουργός Υποδομών Γιώργος Σπρίτζης, «καρφώνοντας» πολιτικά τον δήμαρχο Καλαμάτας και μιλώντας επί της ουσίας για έλλειψη υποδομών που άφησαν την πόλη ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα.

Επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά στις πληγείσες περιοχές της Καλαμάτας
Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από χθες, ενώ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλιφέρη, Περικλή Μαντά και το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που πλήττει την πόλη.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τελευταίος κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες. Επιπλέον, ερωτά για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, αποτρέποντας μελλοντικές καταστροφές.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κοντά στους πληγέντες από τη θεομηνία
Κοντά στους πληγέντες και στις περιουσίες τους από την θεομηνία που έπληξε τα ξημερώματα τη Μεσσηνία, βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο ποίμνιό του, τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες και διαβεβαίωσε ότι η τοπική εκκλησία θα σταθεί αρωγός στη δοκιμασία τους.

Τέλος, κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

KKE: «Τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας»
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Καλαμάταστην οποία αναφέρει:
«Με τις πρώτες κιόλας βροχές του Σεπτέμβρη, όπως δυστυχώς συμβαίνει κάθε χρόνο, σωρεία προβλημάτων εκδηλώνονται σε όλη την χώρα, με τραγικότερη συνέπεια την απώλεια συνανθρώπων μας, ενώ υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και για τους αγνοούμενους και σε άλλες περιοχές.
Οι κατεστραμμένες από την νεροποντή λαϊκές κατοικίες -κυρίως σε ισόγεια και υπόγεια- τα προβλήματα και οι ζημιές σε οδικά δίκτυα, σε συνοικίες και αγροτικές καλλιέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία, αλλά ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, που μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των «εκτάκτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας».
Είναι απαραίτητο, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, καθώς βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του χειμώνα, να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, καθώς και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής προστασίας του πληθυσμού απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών, μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Για να πάψει πια να είναι φθινοπωρινό ευχολόγιο η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να ανοίξει ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό δρόμος ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες κι όχι τα «έργα και τις επενδύσεις», που πραγματοποιούνται με μοναδικό γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία».

Share.

Comments are closed.