Σταμάτης Ζαχαρός: Ο «νεοφιλελές» Αλέξης Τσίπρας

0

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε χθες μια μεγάλη αλήθεια: «Με ένα νόμο θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου». Ότι δεν κατάφεραν δηλαδή όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις τα τελευταία 5 χρόνια, η καλοκουρδισμένη μηχανή που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνει άμεσα και χωρίς περιστροφές. Μπορεί κάποιοι υπουργοί «ελευθέρας βοσκής» να λένε διάφορα, αλλά η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εκφράζει την κεντρική γραμμή του κόμματος και σίγουρα έχει το «πράσινο φώς» από τον Πρωθυπουργό.

Σας είχαμε προειδοποιήσει για τη στάση της Κυβέρνησης αλλά ουδείς φανταζόταν ότι θα κινηθεί με ταχύτητα αστραπής. Θα μου πείτε ότι η Κυβέρνηση ήταν ήδη εξοικειωμένη με την ιδέα  του να νομοθετεί στα γρήγορα. Δεν το έκανε βεβαίως στο παρελθόν με το πρόγραμμα της αριστεράς, το κάνει τώρα με το μνημόνιο της αριστεράς. Φαίνεται από τις καταιγιστικές δηλώσεις των Υπουργών. Κανείς άλλος Υπουργός δεν θα τολμούσε να μιλήσει για τις συντάξεις όπως έκανε ο Κατρούγκαλος.

Ουδείς θα προανήγγειλε νέα μέτρα όπως έκανε ο Τσακαλώτος στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Θα είχαν στηθεί λαϊκά δικαστήρια στο Σύνταγμα και τα συνδικάτα θα έκαναν μόνιμη πορεία σε 24ωρη βάση. Οι δε αγανακτισμένοι, θα κατασκήνωναν στο Σύνταγμα μέχρι νεωτέρας.

Η αντιπολίτευση φυσικά ετοιμάζεται για σκληρό ρόκ, προαναγγέλοντας ότι θα σταματήσει να ψηφίζει «ναι» και θα ακολουθήσει τον πατροπαράδοτο τρόπο της άρνησης σε όλα. Μη φανταστείτε όμως ότι θα πρόκειται για heavy metal. Η πρόσφατη ρητορική της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, δεν επιτρέπει αντιμνημονιακές κορώνες και ουρλιαχτά.

Το πολύ πολύ καμιά κομψή κριτική που θα παρουσιάζεται από τον δεξιό Τύπο σαν λυσσαλέα αντίδραση, όπως έγινε για παράδειγμα προχθές στη Βουλή με τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Μειμαράκης κατά του Τσίπρα. Κόσμο στο δρόμο πάντως δύσκολα θα βγάλουν…

Το ότι θα νομοθετήσει «τα πάντα όλα» βέβαια, δεν σημαίνει και ότι θα τα εφαρμόσει. Σε αρκετές περιπτώσεις θα επιχειρήσει να κλείσει το μάτι σε ομάδες ψηφοφόρων, κρατώντας «παγωμένους» τους νόμους που ψηφίστηκαν. Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ψηφιστούν οι νόμοι, να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση, να ξεκινήσει (και να τελειώσει) η συζήτηση για το χρέος και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Μέχρι να αρχίσει η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα επιβολής των νόμων, θα έχει περάσει καιρός.

Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος και μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει. Μπορεί ο Μειμαράκης να τον κατηγορεί για νεοφιλελευθερισμό, αλλά δεν καταφέρνει να δημιουργήσει ούτε εντυπώσεις. Πόσω μάλλον πρόβλημα στην εικόνα του πρωθυπουργού.

Οι πολίτες δίνουν χρόνο και χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ για να κινηθεί επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι οι αριστεροί κάνουν τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αν θα κολλήσουν οι πρώην «προσκυνημένοι» τη ρετσινιά του «γερμανοτσολιά» στον Τσίπρα; Είναι το μικρότερο κακό μπροστά στο μεγάλο καλό για τη χώρα…

Share.

Comments are closed.