Η λίστα με τα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία & το μνημόνιο

0

Σήμερα θα αποφασιστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων. Ολόκληρος ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί και ξεκλειδώνουν την συμφωνία.

Λίγο παραπάνω από τις τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Α. Τσίπρα, το μεσημέρι της Κυριακής, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να ληφθούν αποφάσεις πριν την τελική συγγραφή του μνημονίου και την κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα.  

Η «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων πέρασε πλέον στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15.30 νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στο νέο ραντεβού αναμέναται να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των προαπαιτούμενων μέτρων που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή μαζί με το νέο μνημόνιο της “πρώτης φοράς αριστεράς” κυβέρνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. 

Σε τι έχουν ήδη καταλήξει

Ο πρώτος κατάλογος με τα προπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν πακέτο με το νέο μνημόνιο – σε ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του δανείου, έτσι ώστε να καλυφθεί η πληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ 

  1. Επιβολή ΦΠΑ 23% και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείωνκαι όχι μόνο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (σ.σ στα φροντιστήρια ο ΦΠΑ έχει ήδη επιβληθεί από τα μέσα Ιουλίου και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη κληθεί να κάνουν δήλωση ΦΠΑ).
  2. Μετάταξη τουμοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%
  3. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεωνμε την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και την αύξηση του επιτοκίου. Οι αλλαγές θα θίξουν τους περίπου 850.000 οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο λιγότερες οι δόσεις. Η συγκεκριμένη αλλαγή αλλά και η επιβολή του επιτοκίου (σ.σ με το ισχύον καθεστώς είναι άτοκες οι ρυθμίσεις για οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ενώ από τα 5000 ευρώ και πάνω επιβάλλεται επιτόκιο 3%) θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.
  4. Κατάργηση σε δυο φάσεις της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το φορολογικό νομοσχέδιο.
  5. Την αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για όσους δηλώνουν από 50 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή.

Εκτός της λίστας των προαπαιτούμενων έμεινε το «καυτό θέμα» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και της φορολόγησης των αγροτών, θέματα που κάνουν τζιζ λόγω των επερχόμενων εκλογών. 

Share.

Comments are closed.