Εργασιακά και Ασφαλιστικό στη δίωρη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους θεσμούς στο Υπουργείο

0

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας η άτυπη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ). Ναι, καλά διαβάσατε στο Υπουργείο!!! Και ας έλεγαν άλλα κάποτε!!! Τέλος Πάντων, ας δούμε τα γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα «γενικής πολιτικής”. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς ένας «οδικός χάρτης” διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό στον οποίο θα εμπλακούν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ανοιχτό παραμένει το πότε ακριβώς θα ψηφιστούν οι αμέσως επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη εκείνη της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως επίσης και του «παγώματος” των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο και όχι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Mιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ είπε ότι »οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος «Η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο

Share.

Comments are closed.