Ξεκίνησε η διαδικασία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

0

Στη συγκρότηση επιτροπής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα παραδώσει το έργο της μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει τα στοιχεία αγοραπωλησιών που έχουν γίνει το τελευταία διάστημα ενώ θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί κάθε μία περιοχή ξεχωριστά προκειμένου να θεσπιστούν οι νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου 2015 ή το αργότερο από τον Ιούλιο του ιδίου έτους.
Το έργο της επιτροπής δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι οι λιγοστές αγοραπωλησίες έχουν γίνει εν μέσω κρίσης και ανάλογα με τις ανάγκες των πωλητών και όχι την πραγματική αξία των ακινήτων αυτών. Είναι παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν σημαντικά υπόψη τους τα μέλη της επιτροπής προκειμένου οι νέες τιμές της εφορίας να αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους εικόνα.
Ένα επίσης πρόβλημα είναι ότι η επιτροπή θα κληθεί εκ των πραγμάτων να εισηγηθεί τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις «πλούσιες» περιοχές όπως το Ψυχικό, τη Βούλα και τη Κηφισιά και την αύξηση των τιμών στις «φθηνές» περιοχές. Και αυτό διότι στις μεν πρώτες οι πραγματικές τιμές πώλησης ακινήτων είναι μειωμένες ακόμα  και 70% σε σχέση με τι αντικειμενικές αξίες ενώ στις δεύτερες καταγράφεται μία ισορροπία ή η αντικειμενικές υπολείπονται ακόμα των πραγματικών τιμών πώλησης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών α αποφασίσει και τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Δηλαδή την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.

Share.

Comments are closed.