Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΝΗ

Λεπτομέρια μανιάτικου σπιτιού

Φωτό Τεό Ριζόπουλος Τάξη Β'

Η Μάνη είναι η νοτιότερη και άγονη περιοχή της Λακωνίας η οποία έχει θαυμαστή ιστορία και αξιόλογα ήθη και έθιμα. Οι αρχαιότεροι κάτοικοι της ήταν απόγονοι των Ελευθερολακώνων. Την εποχή του Ιουστινιανού έγιναν σε αυτήν αρκετά οχυρωματικά έργα.

Οι Μανιάτες κατάφεραν να διαφυλάξουν την εθνική τους θρησκεία έως τα χρόνια του αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνα (867-886) οπότε οι περισσότεροι τους έγιναν χριστιανοί. Ο Κων. Πορφυρογέννητος αναφέρει πως και στα δικά του χρόνια πολλοί Μανιάτες ήταν ειδωλολάτρες. Τον 10ο αι. Ο Νίκων ο "Μετανοείτε" πήγε στην Μάνη να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Οι Μανιάτες πολέμησαν με ανδρεία στην επανάσταση του 1770 ύστερα από την αποτυχία τους υποχρεώθηκαν να πληρώνουν φόρο 15000 γρόσια στους Τούρκους, πήραν όμως το προνόμιο να εκλέγουν οι ίδιοι τον άρχοντα της Μάνης, τον Μπέη ,όπως τον έλεγαν.

Στο Μεγάλο αγώνα του 1821 πρόσφεραν πολλά με αρχηγούς τους Μαυρομιχαλαίους και πήραν μέρος στις διάφορες επαναστάσεις της Κρήτης, πιο πολύ στην επανάσταση του 1867.

Μάνη - Βάθεια

Φωτό Τεό Ριζόπουλος Τάξη Β'

Τέλος λίγα για τα ήθη και τα έθιμα τους:

Μεγάλη αδυναμία έχουν οι Μανιάτες στα αγόρια. Άλλοτε γιόρταζαν τη γέννηση τους σε κάθε σπίτι με πυροβολισμούς και πανηγύρια. Τα θεωρούσαν ντουφεκιές, κατάλληλα δηλαδή να φέρουν όπλα να μάχονται και να εκδικούνται. Όπως λέει ο ποιητής Νηφάκος κλαίνε όποιους πεθαίνουν με φυσικό θάνατο γιατί δεν θα μπορέσουν "τον χάρον να ευρούσι, να πάρουσι το αίμα του, να παρηγορηθούσι".

Τα μοιρολόγια της Μάνης είναι ονομαστά και πρωτότυπα, τα αυτοσχεδιάζουν οι μοιρολογίστρες. Σε θάνατο μοναχογιού μοιρολογούν και λένε: "Έσβησε από το σπίτι μας το λαμπερό μας άστρο, μικρό κανόνι κρέπαρε, μα ξαρματώθη κάστρο".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΚΑΙΑΚΟΣ ΣΤ' τάξη

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ

Οι σκαραβαίοι συλλέγονται για εμπορικούς σκοπούς. Ενώ πολλοί πουλιούνται για λίγα δολάρια, ένα δείγμα με

Σκαραβαίοι

έντονο κόκκινα χρώμα μπορεί να φτάσει τις 80.000 δρχ. Και ένα φίνο χρυσό τις 200.000 δρχ. Με τέτοια αξία κάποιοι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι οι πληθυσμοί θα μειωθούν λόγω του εμπορίου . Υπάρχουν εκατομμύρια αυγά, κάμπιες και νύμφες σκαραβαίων κάτω από τη γη, ενώ οι συλλέκτες παίρνουν μόνο ενήλικα άτομα. Στο μεταξύ, για να φτάσει κανείς στα ορεινά τροπικά δάση όπου ζουν οι σκαραβαίοι, πρέπει να είναι πολύ αποφασισμένος: πολλές φορές απαιτείται εξαντλητικό περπάτημα, ενώ άλλες ελικόπτερο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για τους σκαραβαίους είναι ο αφανισμός των βιοτόπων τους, καθώς τα τροπικά δάση μετατρέπονται σε κτήματα. Αν γινόταν ελεγχόμενη συλλογή και αργότερα αναπτυσσόταν μια οικοτεχνία εκτροφής σκαθαριών, οι ντόπιοι ίσως ανακάλυπταν ότι, μακροπρόθεσμα, ένα γυμνό κομμάτι γης αξίζει λιγότερο από ένα δάσος γεμάτο σκαραβαίους -πετράδια. Βιβλιογραφία: National Geographic ,Feb. 2001

Γιάγκος Θρεψιάδης ΣΤ΄ τάξη

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....
  • 135.000 μαθητές οπλοφορούν κάθε μέρα στα σχολεία των Η.Π.Α. Μπρρρ!!!!!
  • 1,1 δισεκατομύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι σε ΄λο τον κόσμο, όσοι είναι κι εκείνοι που υποσιτίζονται (δεν έχουν τροφή να φάνε ή δεν τους φτάνει η τροφή)
  • 28.000 έτη φωτός απέχει η γη από το κέντρο του γαλαξία μας.
  • 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις 15 μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις από τα κύματα του καύσωνα. Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2.020, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  • 500.000 μήλα έφαγαν οι 16.000 φιλοξενούμενοι του Ολυμπιακού χωριού στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μέσα σε δυο εβδομάδες.
  • Ένα χρόνο από τη ζωή μας χάνουμε ψάχνοντας να βρουμε αντικείμενα που έχουμε χάσει, όπως κλειδιά, το τηλεκοντρόλ και τα τσιγάρα. Φοβερό, ε!!!!

Στέλιος Μπούρας Τάξη Δ'