ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

1. Ιανουάριος - Γαμήλιων

Μήνας με λατινικό όνομα από το θεό Ιανό που λάτρευαν οι Ρωμαίοι, συμβολικά με δυο πρόσωπα : της γαληνής και του κίνδυνου, της ειρήνης και του πόλεμου. Έγινε πρωτόμηνας, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, από το 46 π.Χ.

Οι κτηνοτρόφοι μας τον λενε, παρετιμολογικά, Γενάρη, επειδή στις μέρες του, ιδιαίτερα παλαιότερα γεννούσαν τα πρόβατα. Τον λενε και Γεννολοητή και Καλαντάρη, και Κλαδευτή και Γατόμηνα και Κρυαρίτη, αλλά και Μεγαλομηνά η Τρανό.

Είναι ένας μήνας πραγματικά "τρανός" πρώτα - πρώτα ψυχολογικά μας οδηγεί πρώτος στο Καινούριο Χρόνο, με άφθονες ευχές και ελπίδες κι έπειτα γιατί μπαίνει με τις δυο χαρούμενες γιορτές: της Τύχης (Πρωτοχρονιά) και του Φωτός (Θεοφάνια).

2. Φεβρουάριος - Ανθεστηρίων

Δεν είναι τυχαία η λαϊκή μας παρετυμολογία του λατινικού "Februarius" που σήμαινε τον μήνα καθαρμών, επειδή ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους και επομένως "διαβατήριος" και "αποκαθαρτικός". Τον παρετυμολογήσαμε, από τις βροχές και τα πολλά νερά του, και είπαμε (λαϊκά) Φλεβάρης, επειδή ανοίγει "τις φλέβες του" και γεμίζει τον κόσμο νερά.

Χαρακτηρίζεται και Κουτσοφλέβαρος, επειδή για λόγους αστροημερολογιακούς, έχει 28 μόνο μέρες, ή κάποτε 29, και προσωποποιηθεί, ότι, είτε του ζήτησαν "δανεικές και αγύριστες" τις 3 μέρες οι άλλοι μήνες, είτε του τις πήραν με βία. Ο Φεβρουάριος παρ' όλη την καιρική ηπιότητα και την παραγωγική βροχή του, μας ενοχλεί κάθε 4 χρόνια, με τη πρόσθετη εμβόλιμη του (29 Φεβρουαρίου) που κάνει όλο το χρόνο "δίσεκτο". Αλλά ο ίδιος ο Φλεβάρης (εκτός απ' την τελευταία του αν έχει 29) δεν είναι κακός. Μας κάνει αισιόδοξους για το πλησίασμα της Άνοιξης.

"Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει"

3. Μάρτιος - Ελαφηβολιών

Ανοιξιάτης, Βαγγελιώτης, Φυτευτής, είναι τα λαϊκότερα ονόματα του Μαρτίου. Παλαιότερα ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου κι η πρωτομηνιά του ήταν πρωτοχρονιά. Τον είχαν οι Ρωμαίοι, πριν προσδιορίσουν τον Ιανουάριο και ως τον 7ο αιώνα εξακολουθούσαν στο Βυζάντιο να γιορτάζουν την 1η μέρα Μαρτίου με πομπές, χορούς και δώρα. Παραδοσιακά υπολείμματα είναι σήμερα τα χελιδονίσματα.

4. Απρίλιος - Μουνυχίων

Ο Απρίλιος είναι ο 4ος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και ονομάστηκε έτσι από το λατινικό ρήμα "aperio" που σημαίνει "ανοίγω" επειδή το μήνα αυτό ανοίγουν τα πάντα : τα δέντρα , τα λουλούδια, ο καιρός. Είναι ο κατεξοχήν μήνας της Άνοιξης.

5. Μάιος - Θαργηλίων

Το όνομά του προέρχεται από τη Μαία, μητέρα του Ερμού. Τον Μάιο γιορτάζουν οι Κωσταντίνοι, οι Ελένες και οι Γλυκερίες. Τη Πρωτομαγιά έχουμε σύμβολο κοινωνικών αγώνων, δηλαδή πριν από το 1889, ο λαός στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, γιόρταζε την 1η Μαίου ως την τελική νίκη του καλοκαιριού κατά του Χειμώνα και κατ' επέκταση την υπερίσχυση του θανάτου από τη ζωή.

6. Ιούνιος - Σκυροφορίων

Το όνομά του προέρχεται από την Ήρα που στους Λατίνους ήταν το ίδιο με την Ήβη. Από 'κει Yue και Yuo. Στις 24 Ιουνίου γιορτάζεται ο Αϊ- Γιάννης ο Ριγανάς (επειδή κόβεται η πρώτη χλωρή ρίγανη), ακόμη γιορτάζεται ο

Ρωμαϊκό Καλεντάρι - Ημερολόγιο

Απόστολος, οι Νικηφόροι και οι Πέτροι.

7. Ιούλιος- Εκατομβαιών

Το όνομα του το πήρε από τον Ίουλο που ήταν ήρωας στην Αρχαία Ελλάδα ο 7ος μήνας του ημερολογιακού έτους. Ονομάστηκε προς τιμή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα που είχε ονομαστεί από τον αρχαίο Έλληνα ήρωα Ίουλο. Λέγεται και Αλωνάρης, Αλωνιστής ή Αλωνιάτης και Αλωνευτής. Στη Χίο και τη Νάξο τον λένε Ιούλιος ο γυαλιστής από το ωρίμασμα. Τον Ιούλιο γιορτάζουν οι: Μαγδαληνές, οι Μαρίνες ,οι Μαρκέλες, οι Όλγες και οι Παρασκευές.

8. Αύγουστος - Μεταγειτνίων

Το όνομα του προέρχεται από το ρήμα αύξω στα Λατινικά augeo και αυξάνων - augustus.Τις πρώτες 12 μέρες ο λαός τις λεει δρίμες ή μέρες της γριάς ή μερομήνια. Τον Αύγουστο γιορτάζουν οι Μαρίες, οι Παναγιώτηδες, οι Σωτήρηδες κι οι Ναταλίες.

9. Σεπτέμβριος -Βοηδρομιών

Όταν ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου αυτός ήταν ο έβδομος -septe. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο πρώτος μήνας του γεωργικού χρόνου και η αρχιμηνιά του ,η πρωτοχρονιά του θρησκευτικού έτους που ορίστηκε πριν από 1669 χρόνια το 313 μ.Χ. Οι ζευγάδες κάνουν την ημέρα αυτή αγιασμό .Το Σεπτέμβριο γιορτάζουν οι : Σοφίες, οι Ασπασίες, οι Ελπίδες, οι Ευανθίες, και οι Σταύροι.

10. Οκτώβριος- Πυανοψίων

Ο όγδοος, με πρώτο μήνα το Μάρτη (οκτώ-octo). Στο παλιό Ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε το Μάρτη κρατούσε την όγδοη θέση. Όταν το 46π.Χ τα πρωτεία του χρόνου τα πήρε ο Γενάρης, τότε ο Οκτώβρης έγινε ο δέκατος μήνας. Τον Οκτώβρη γιορτάζουν : oι Γεράσιμοι, οι Δημήτρηδες και οι Λουκάδες.

11. Νοέμβριος-Μαιμακτηριών

Ο ένατος μήνας με πρώτο το Μάρτη. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας προετοιμασίας του αργαλειού. Τα νήματα τα είχαν ετοιμάσει όταν είχαν καιρό. Η βαφή των νημάτων γινόταν παλιά με φυτικές βαφές, χόρτα και φλούδες δένδρων. Τον Νοέμβριο γιορτάζουν : οι Μαρίες, οι Κατερίνες, οι Ανδρέες και οι Κοσμάδες.

12. Δεκέμβριος-Ποσειδαιών

Ο δέκατος με πρώτο το Μάρτη {Δέκα -Deceu). Κάλαντα - Μια Ελληνική παράδοση πολλών ετών. Τα Κάλαντα είναι ένα έθιμο πολλών αιώνων. Είναι τραγούδια ευχετήρια που τα ψάλλουν τα παιδιά κυρίως στις μεγάλες Χριστιανικές γιορτές όπως : τα Χριστούγεννα, Θεοφανίων κ.α.. Το Δεκέμβριο γιορτάζουν: oι Άννες οι Βαρβάρες, οι Διονύσηδες και οι Νίκοι.

 Μανωλά Σοφία, Κωνσταντινίδου Μαριάνθη, 

    Σακελλαρίου Μαρία, Μαστρογιάννη Ανθούσα Τάξη ΣΤ'