Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι και στην Ελλάδα. Αυτή η αρρώστια δεν είναι κολλητική και δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος, όλοι μπορεί να πάσχουν απ' αυτή. Η παχυσαρκία αργά ή γρήγορα, μπορεί να φέρει πολλές και θανατηφόρες αρρώστιες. Με την παχυσαρκία δεν μπορείς να κινηθείς γρήγορα ή να τρέξεις γρήγορα. Κουράζεσαι εύκολα και πονούν τα πνευμόνια σου. Για να μη γίνει παχύσαρκος κανείς πρέπει να τρώει υγιεινές τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, ψάρια, φρούτα, γάλα, τυρί, γιαούρτι, δημητριακά, κ. άλλα. Στα παχύσαρκα παιδιά συνιστώ να

κάνουν προσπάθεια να χάσουν κιλά. Ν' αποφεύγουν την τηλεόραση, γιατί η καθιστική ζωή ευνοεί την παχυσαρκία. Ν' αποφεύγουν τα γεύματα fast-food, τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα πολλά αναψυκτικά. Η οικογένεια, το σχολείο και η Πολιτεία πρέπει να πάρουν τα μέτρα καταπολέμησης της παχυσαρκίας, γιατί από έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς τα στατιστικά δεδομένα είναι απογοητευτικά και κυρίως για τα παιδιά. Να κάνουν πολλά σπορ και να γυμνάζονται συστηματικά.

        ΔΑΦΝΗ ΚΟΡΕΛΑ Τάξη Γ'

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΚΥΟΝΑ

Έτσι λέγονται, από τα πολύ παλιά χρόνια, μικρά διαστήματα τριών έως επτά ημερών, συνήθως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και τη δεύτερη του Φεβρουαρίου. Ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, οι μέρες ηλιόλουστες και δεν φυσούν άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει πολλές φορές πάνω από 10οC απ' αυτήν που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Οι μέρες αυτές ονομάστηκαν έτσι από την Αλκυόνη, που ήταν κόρη του θεού των ανέμων Αίολου και της Εναρέτης ή της Κανώβης ή της Αιγιάλης, σύζυγος του Κήυκος, γιου του άστρου Εωσφόρου ή Φωσφόρου. Για τη ζωή της Αλκυόνης υπάρχουν οι εξής μύθοι:

Α) Κατά τον έργο "Αλκυών", που αποδίδεται στο Λουκιανό, ο βασιλιάς της Τραχίνας Κήυξ χάθηκε. Μάταια η σύζυγός του Αλκυόνη έψαχνε για το πτώμα του. Και, από τους θρήνους της μεταμορφώθηκε στο πουλί Αλκυόνη.

Β) Ένας άλλος μύθος λέει ότι ο σύζυγος της Αλκυόνης Κύηξ υπερηφανεύτηκε και ήθελε να τον βλέπουν σαν θεό.

 

 

Γι' αυτό η σύζυγός του τον έλεγε Δία κι αυτός την φώναζε Ήρα. Ο Δίας αγανάκτησε και τους μεταμόρφωσε σε πουλιά που ζούσαν χωριστά. Η Αλκυόνη γεννούσε τα' αυγά της στους γιαλούς και τα πουλάκια της παρασύρονταν από τα κύματα. Ο Δίας όταν είδε να κλαίει για το χαμό τους, τη λυπήθηκε και διέταξε τους ανέμους να μην πνέουν για 14 ημέρες, όταν η Αλκυόνη κλωσάει.

Γ) Άλλος μύθος λέει ότι ο Κύηξ χάθηκε σε ταξίδι. Το πτώμα του ξεβράστηκε στην πατρίδα του και βρέθηκα από τη σύζυγό του. Αυτή έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε. Μεταμορφώθηκαν και οι δυο σε πουλιά για να μείνει αιώνια η αληθινή αγάπη τους.

Δ) Ο Αριστοφάνης σχολιάζει: Η Αλκυόνη και ο σύζυγός της έγιναν πολύ υπερήφανοι από τη μεγάλη ευτυχία τους και δεν ήθελαν να λέγονται με τα' ονόματά τους. Ο Κύηξ έλεγε τον εαυτό του Δία και την Αλκυόνη Ήρα. Κάποτε, όταν έπλεε ο Κύηξ στη θάλασσα, ο Δίας οργίστηκε και κατέστρεψε το πλοίο του. Η γυναίκα του έκλαιγε για το θάνατό του. Ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε πουλί. Και τον Κήυκα τον μεταμόρφωσε σε πουλί, που το λένε Κηρύλο. Η Αλκυόνη έκλαιγε για την καταστροφή των αυγών της στη θάλασσα. Γι' αυτό, από συμπόνια του Δία, για 14 ημέρες, που η Αλκυόνη κλωσσάει τους νεοσσούς της, επικρατεί καλοκαιρία. Οι μέρες αυτές λέγονται αλκυονίδες

Στέφανος Γιαννακόπουλος Τάξη Δ'