Χάος στο Ιράν -Πληροφορίες για 11 νεκρούς – Οι Ιρανοί «μπλοκάρουν» τα social media [εικόνες & Βίντεο]

0

Χάος επικρατεί στο Ιράν, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί (Mahsa Amini), ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα social media.
Υπενθυμίζεται πως η Μαχσά Αμινί που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών.
Αντιδρώντας στο περιστατικό, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είπε: «Οι συνθήκες που οδήγησαν στον ύποπτο θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης νεαρής γυναίκας Mahsa Amini, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση υπό κράτηση, πρέπει να διερευνηθούν ποινικά. .»


Πληροφορίες για 11 νεκρούς στο Ιράν
Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν είναι μαζικές και βίαιες. Ο θάνατος της 22χρονης έχει προκαλέσει έντονη οργή.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί μετά από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων έχουν φτάσει τους 11. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα, 7 διαδηλωτές και τέσσερα 4 των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες». «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δείτε το βίντεο του Aljazeera

Χωρίς social media οι διαδηλωτές
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις δεν υπάρχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει σύνδεση στο WhatsApp και στο Instagram (ρεπορτάζ
εδώ).
Όπως είναι φυσικό, χωρίς πρόσβαση στα social media είναι πολύ δύσκολο για τους διαδηλωτές να δημοσιεύουν βίντεο με τη δράση τους, ώστε να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες τους.


Η αστυνομία προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις
Η αστυνομία του Ιράν προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις. Γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, καθώς και άνδρες, συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν γυναίκες να στριμώχνονται από κρανοφόρους άνδρες και να ξυλοκοπούνται.
Πάντως οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως. (Ρεπορτάζ & Φωτο από το Al Jazeera εδώ)

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner