Γιάννης Μαγκριώτης*: Τα δύο πρόσωπα της εξουσίας και η αναζητούμενη αξιοπιστία της

0

Η εξουσία συνήθως έχει πολλά πρόσωπα, και οι μηχανισμοί της επικοινωνίας, πάντα ήταν το εργαλείο της παραπλάνησης του κόσμου και η επιβολή των επιλογών της.
Την τέχνη του λόγου, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση της κοινωνίας, την αποκαλύπτει πολύ χαρακτηριστικά ο Πλάτωνας στο έργο του «Πρωταγόρας», όπου αντιπαραθέτει την διαλεκτική του Σωκράτη με την στρεψοδικία των Σοφιστών της εποχής.
Δεν συνηθίζω να γράφω για προσωπικές πρακτικές, αλλά για τις πολιτικές επιλογές τους. Επειδή όμως το θέμα της συμπεριφοράς των πολιτικών, σε κρίσιμα θέματα και σε οριακές στιγμές, ξεπερνά το προσωπικό στοιχείο, με οδήγησε στον σχολιασμό των γεγονότων.
Είναι γνωστό το πρόβλημα της ελληνικής εκκλησίας στο σύνολο, ειδικά όμως ορισμένων ανθρώπων της, σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο κ. Κουμουτσάκος, ξαφνικά στα γενέθλιά του, θυμήθηκε να πάει στην εκκλησία και να «κοινωνήσει». Όταν δημοσιεύτηκε η σχετική φωτογραφία και τον επέκρινε δημόσια ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως έπρεπε να κάνει, δήλωσε ο,τι: «Ήταν κάτι αυθόρμητο, μια εσωτερική ανάγκη, που του γεννήθηκε εκείνη την στιγμή».
Μετά τον δημόσιο διασυρμό από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε και δήλωσε ο,τι «αιφνιδιάστηκε από τους παπάδες που πήγαν ξαφνικά κοντά του και του πρόβαλαν το κουταλάκι με την «θεία κοινωνία», και ο στημένος φωτογράφος τον φωτογράφισε».
Φυσικά, αν προσέξουμε την σχετική φωτογραφία, τόσο το σημείο του ναού που βρίσκονται, όσο και από την στάση του σώματός του, δείχνουν, το ακριβώς αντίθετο. Όσο για την παγίδα που του έστησαν οι παπάδες με τον φωτογράφο είναι ανάξια σχολιασμού.
Απλώς θυμίζω ό,τι ο κ. Κουμουτσάκος είναι αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και από υποχρέωση πρέπει να υπερασπίζεται και να φροντίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι. Εκτός αυτού το κέντρο, η περιοχή του Δήμου Αθηναίων, που είναι και η εκλογική περιφέρεια του κ. Κουμουτσάκου, δέχεται μεγάλη πίεση από την παρουσία των μεταναστών, με ευθύνη των αρμοδίων.
Καταλαβαίνετε εύκολα ο,τι ο υπουργός έχει μεγάλη προσωπική φθορά, κυρίως από το συντηρητικό και θρησκευόμενο μέρος του εκλογικού σώματος, και είναι βέβαιο ό,τι σε αυτό βοηθούν και οι συνάδελφοί του βουλευτές της ΝΔ της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Μια φωτογραφία με την «θεία κοινωνία», σκέφτηκε ή του είπε ο σύμβουλος επικοινωνίας του, θα τον βοηθούσε. Οι εκλογές θα το δείξουν αυτό.
Από την άλλη ο κ. Χαρδαλιάς που τον άδειασε, θυμίζω ήθελε να κατέβει το 2014 υποψήφιος περιφερειάρχης με την ΝΔ, όμως η τότε ΝΔ του κ. Σαμαρά, επέλεξε τον κ. Κουμουτσάκο, και ο κ Χαρδαλιάς κατέβηκε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον κ. Σγουρό, που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ.
Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας όμως, βλέποντας ο,τι αδειάζοντας τον κ. Κουμουτσάκο, είχε και αυτός τις δικές του απώλειες στην εκλογική περιφέρεια που ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος, γι’ αυτό φρόντισε να βγει μια φωτογραφία στην Καρδίτσα, φιλώντας το χέρι ενός παπά.
Όταν δέχτηκε την ανάλογη κριτική, όπως και ο κ. Κουμουτσάκος, το έκανε χειρότερο, λέγοντας ότι ακούμπησε στο ράσο, δείχνοντας τον σεβασμό στον κλήρο.
Δύσκολο πράγμα να πρέπει να υπηρετείς την επιστημονική αλήθεια, όπως είναι το καθήκον τους, και από την άλλη να ψαρεύεις ψήφους στον χώρο του ανορθολογισμού και της μεταφυσικής, ειδικά σε τόσο κρίσιμες εποχές που ζητάς, μάλιστα και με διοικητικά και ποινικά μέτρα, να αποδεχτούν οι πολίτες την επιστημονική αλήθεια.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 184 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.