Γιάννης Μαγκριώτης*: Η δημοσκόπηση του Σκάι, μετά τους εκβιασμούς Ερντογάν στον Έβρο, στέλνει μηνύματα

0

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση –και σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα– υπάρχουν θετικά αλλά και ανησυχητικά μηνύματα. Τα πιο σημαντικά είναι:

  1. Υπάρχει ενότητα στην κοινωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης του τουρκικού εκβιασμού.
  2. Οι ακραίες και επιπόλαιες φωνές και από τις δύο πλευρές επηρεάζουν, αλλά οριακά, την κοινή γνώμη.
  3. Η κυβέρνηση οριακά επωφελείται, ενώ ο ενότητα, επίσης οριακά, υποχωρεί.
  4. Τα περισσότερα κόμματα δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις, όμως το κόμμα του Βελόπουλου έχει αναλογικά τα μεγαλύτερα κέρδη.
  5. Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη – και αυτό είναι ανησυχητικό για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα μας από τα νησιά του Αιγαίου.

Συνεπώς, μπορώ να πω ότι οι πολίτες, παρότι ανησυχούν για την τουρκική επιθετικότητα, δεν παρασύρονται από ακροδεξιούς λαϊκισμούς, ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδοκά κομματικά οφέλη αν υιοθετήσει ακροδεξιά συνθήματα και πρακτικές.
Όμως, αν τα προβλήματα συνεχιστούν, φαίνεται δύσκολο να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις.
Γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα ΜΜΕ και πίεση στην ΕΕ να αναγκάσει την Τουρκία και τη Ρωσία να σταματήσουν τα τυχοδιωκτικά τους παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, της ΕΕ και φυσικά των προσφύγων-μεταναστών.
Πίεση στην ΕΕ να αλλάξει άμεσα την προσφυγική και μεταναστευτική της πολιτική – διαφορετικά, το τίμημα που θα πληρώσει αύριο θα είναι πολύ μεγάλο.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 126 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner