Τελικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί

0

Χθες παρουσιάσιμε την τελευταία δημοσκόπηση του 2018, αυτή της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Πάντως η ανάγνωση όλων των δημοσκοπήσεων και ειδικότερα του Δεκεμβρίου – γιατί κάποιες από αυτές είναι οι λεγόμενες έρευνες τάσεων, που πραγματοποιούνται με μεγάλο και σταθερό δείγμα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (συνήθως ανά εξάμηνο) – δείχνει πως η ΝΔ διατηρεί μια αρκετά μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει το διψήφιο ποσοστό.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους:

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Το αξιοσημείωτο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι φαίνεται να επιτυγχάνει να βρίσκεται, ίσως και άνω του 25%. Αυτό δείχνει ότι έχει αποκτήσει το δικό του εκλογικό κοινό, το οποίο κινείται και πέραν του, όπως θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ βρίσκεται στα όρια της αυτοδυναμίας, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το τελικό ποσοστό της, αλλά και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αυτό το ποσοστό φαίνεται πως θα είναι υψηλό, καθώς η επόμενη Βουλή φαίνεται να είναι πεντακομματική ή το πολύ εξακομματική

Το Κίνημα Αλλαγής
Το Κίνημα Αλλαγής, με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι το μεγάλο ερωτηματικό των επερχόμενων εκλογών για δύο λόγους:

Πρώτον: Είναι ερωτηματικό εάν θα καταφέρει να διατηρήσει την τρίτη θέση όπως καταγράφεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας τη Χρυσή Αυγή.
Δεύτερον: Είναι ερωτηματικοί εάν θα καταφέρει να προσεγγίσει διψήφιο ποσοστό, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτό το στόχο. Είναι ερωτηματικό διότι δεν γνωρίζουμε ένα θα αντέξει τις πιέσεις από την πόλωσης και του νέου δικομματισμού που δημιουργείται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα κόμματα
Σχετικά με στα υπόλοιπα κόμματα, βάση των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι μόνον το ΚΚΕ διατηρεί ποσοστό πολύ πάνω του 3% και να βρίσκεται κοντά στο 6% κι επομένως να  μπαίνει στη  Βουλή, όπως είναι και τώρα.

Από τα υπάρχοντα σήμερα στην Βουλή κόμματα Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων,  φαίνεται ότι τα δυο πρώτα (Ποτάμι και ΑΝΕΛ )παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες εισόδου στην Βουλή, ενώ το τρίτο, η Ένωση Κεντρώων, έχει κάποιες πιθανότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η έκπληξη, δηλαδή να πιάσει το 3%, μπορεί να γίνει από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που και αυτή βρίσκεται μέχρι τώρα κάτω από το 3%.

Επιμέρους στοιχεία
Στο δίπολο για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθεί να προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα

Στη δε παράσταση νίκης είναι συντριπτική η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εκτίμα ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ.
Κλείνοντας να τονίσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν κυβέρνηση. Είναι απλά φωτογραφίες του εκλογικού σώματος εκείνης της στιγμής. Η πιο ασφαλής δημοσκόπηση είναι ασφαλώς οι εκλογές και τίποτα άλλο.

Share.

Comments are closed.