Δημοψήφισμα πΓΔΜ: Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή – Αβέβαιο το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τις δεσμεύσεις Ζάεφ

0

Στις 20:00 (19:00 ώρα Σκοπίων) ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή η προσέλευση μισή ώρα νωρίτερα είχε φθάσει στο 34.09% (βάσει του 84,83% των στοιχείων από όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Όλιβερ Ντερκόφσκι).
Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται υπό το βλέμμα 12.000 σκοπιανών και 500 διεθνών παρατηρητών ενώ εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 1.806.336 πολίτες.
Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του «Όχι»
Πολίτες των Σκοπίων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται απέναντι από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να γιορτάσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Στο βήμα έχουν ανέβει ομιλητές οι οποίοι μεταξύ άλλων φωνάζουν πως η «Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες» και πως η «χώρα νίκησε ξανά».

Πάνος Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Μέσω twitter o πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντέδρασε άμεσα, γράφοντας: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση.»

Ζόραν Ζάεφ: Δεν πάω σε εκλογές – Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή
Ο Ζόραν Ζάεφ ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, ότι θα συνεχίσει να ηγείται της ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθεί η χώρα του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
«Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περμένω να ψήφισε «ΝΑΙ» η πλειοψηφία των πολιτών που πήγαν στις κάλπες παρά το κάλεσμα για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή», είπε.
Στις ίδιες δηλώσεις του από το κέντρο ψήφου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε:
«Αποδέχομαι την ετυμηγορία όσων πήγαν να ψηφίσουν. Αυτοί που μετέχουν είναι που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές», δήλωσε τελικά ο κ. Ζάεφ.

Τι θα συμβεί από δω και πέρα
Στις δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων στήριξε τη Συμφωνία, τότε θα πρέπει να σεβαστεί τη βούλησή της η αντιπολίτευση και να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή για την υιοθέτηση του νέου ονόματος. «Αν όχι, δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το άλλο δημοκρατικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας κι αυτό σημαίνει πρόωρες γενικές εκλογές αμέσως. Η “Μακεδονία” θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!», είπε.
Πράγμα που σημαίνει ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση επιδιώκοντας να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, όπου θα κληθεί να δώσει μια δύσκολη πολιτική μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία κυρώθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει στήριξη από άλλους 11 βουλευτές, δηλαδή να εξασφαλίσει ψήφους και από την αντιπολίτευση. Αν οι βουλευτές του VMRO στυλώσουν τα πόδια, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί τάχιστα στις κάλπες.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner