Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των Θεσμών στην Ελλάδα και υποδηλώνει την πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, σχολιάζει η Megan Greene* για το αμερικάνικο πολιτικό περιοδικό Politico.
«Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της», είναι ο τίτλος του άρθρου της Μέγκαν Γκριν στο Politico, σχετικά με την ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Ο κ. Γεωργίου διόρθωσε τα εντελώς τα αναξιόπιστα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας», σχολιάζει η αρθρογράφος, «και η ανταμοιβή του ήταν η δίωξη και τελικά η καταδίκη», ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση «μία παρωδία που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης».
Η Γκριν σημειώνει ότι ο κ. Γεωργίου έγινε «αποδιοπομπαίος τράγος» για τους πολιτικούς τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς, στην προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Πολιτική ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα
«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η δημοσιονομική ανηθικότητα των προκατόχων τους, καλυμμένη από στατιστικό μαγείρεμα, έβαλε τη χώρα σε μπελάδες, τότε πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της και να την βάλουν στον δρόμο της ανάκαμψης», παρατηρεί η αρθρογράφος.
«Η καταδίκη Γεωργίου εγείρει επίσης ερωτήματα για την ακεραιότητα των ελληνικών Θεσμών. Τέσσερις φορές τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι ο Γεωργίου είναι αθώος, αλλά παρόλα αυτά οι δίκες συνεχίστηκαν. Αυτό υποδηλώνει κάποιο βαθμό πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα, κάτι που οι πιθανοί ξένοι επενδυτές θα παρακολουθούν με ανησυχία», τονίζει η Γκριν.
Η σύνδεση με την ελάφρυνση χρέους
Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι κατηγορίες ενάντια στον κ. Γεωργίου μπορεί ακόμη και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους. «Άλλωστε, αν ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα της χώρας, το σημερινό έλλειμμα και το χρέος είναι πιθανόν αντίστοιχα φουσκωμένα. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί να είναι επιεικείς οι δανειστές;», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. «Είτε η χώρα είναι σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, είτε οι αριθμοί δεν είναι τόσο κακοί και δεν πρέπει να κάνουν χάρη στην Ελλάδα».
Με δεδομένες τις σοβαρές συνέπειες της υπόθεσης κατά του Ανδρέα Γεωργίου, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν το μάτι σε θεωρίες συνωμοσίας και να αποδεχθούν την ευθύνη για τη μοίρα της χώρας, τονίζει η αρθρογράφος του Politico.
«Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνεχίζουν να πιέσουν τη χώρα να ενδυναμώσει τους Θεσμούς της και οι Ελληνες πρέπει να συνεχίσουν να επισημαίνουν τις αδυναμίες τους, όπου αυτές επιμένουν. Οι διεθνείς στατιστικοί οργανισμοί πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν τα ελληνικά στοιχεία στα υψηλότερα στάνταρντ και να εγκαλούν την ελληνική υπηρεσία όταν ξεστρατίζει», καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε ολόκληρο το της Megan Greene για το αμερικάνικο πολιτικό περιοδικό Politico με τίτλο «By convicting an honest statistician, Greece condemns itself» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
*Η Megan Greene είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management.