O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 22.30 ώρα Ελλάδος ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες, πλην της Συρίας και της Νικαράγουας.
«Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει είτε στη συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για την απόφαση του Τραμπ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς και η κίνηση του προέδρου αποτελούσε υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του για να βάλει μπροστά τους Αμερικανούς εργαζόμενους».
«Η συμφωνία έγινε με κακή διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Ομπάμα και υπογράφηκε με απελπισία», επισημαίνεται.
Απόφαση αλλάζει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα
Η αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία θα έχει, πρωτίστως και πρωταρχικώς, επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ θα εμβαθύνει τις διαφορές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της, ιδίως της Ε.Ε., όπως φάνηκε κι από το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.
Δημιουργείται συμμαχία Ευρώπης-Κίνας εναντίον Τραμπ
Η απόφαση αυτή ενόχλησε την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί «να υπολογίζει πλήρως» στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ως συμμάχους και εξέφρασε την επιθυμία οι Ευρωπαίοι να αγωνιστούν για «το δικό τους μέλλον» και να πάρουν «τη μοίρα τους στα χέρια τους».
Τρεις ημέρες μετά, έστειλε το μήνυμα στον Τραμπ ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές κι έτσι την Τετάρτη υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ με την ελπίδα να εμβαθύνουν σε κοινές θέσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα συμμαχία Ε.Ε.-Κίνας που θα σταθεί απέναντι στο αντίπαλον δέος των ΗΠΑ.
Σε αυτή την κατεύθυνθυνση και μάλιστα προς την ενδυνάμωση αυτής της συμφωνίας θα στραφούν το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, συσφίγγοντας τις σχέσεις τους αναφορικά με το κλίμα αλλά και το εμπόριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθούν τον Κετσιάνγκ με την ελπίδα το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες να εκδώσουν μια κοινή δήλωση εκφράζοντας τη σταθερή υποστήριξή στους στη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.