Sky News: Η χριστιανική κοινότητα της Βηθλεέμ αγωνίζεται να πανηγυρίσει λόγω της Γάζας και των εντάσεων στη Δυτική Όχθη

0

Η αίσθηση κοιλότητας στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ είναι βαθύτερη από την απουσία τουριστών και επισκεπτών αυτά τα Χριστούγεννα.
Οι ψαλμωδίες και οι προσευχές είναι οδυνηρές και απελπισμένες. Κάτω στη φάτνη, δίπλα στο σημείο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς, ένας ιερέας κουνάει τα θυμιάματα.
Δεν υπάρχει κανένα όμορφα φωτισμένο δέντρο στην πλατεία έξω για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ακόμη και στα σπίτια τους, η παλαιστινιακή χριστιανική κοινότητα της Βηθλεέμ δυσκολεύεται να γιορτάσει, γράφει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News που πραγματοποίησε οδοιπορικό στην εμπόλεμη ζώνη.
Οι άδειοι χώροι και η έλλειψη τουρισμού είναι η σκιά του 14μηνου πολέμου στη Γάζα και μια καθημερινή υπενθύμιση της συνεχιζόμενης καταστροφής.
Και γύρω από τα σπίτια των οικογενειών τους, οι Ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη -παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο– πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα σπίτια τους, γράφει το βρετανικό Μέσο.

Βηθλεέμ: Δεν είναι ωραίο να γιορτάζουμε, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν
«Κανονικά περνάμε τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ, αλλά φέτος δεν υπάρχουν γιορτές εξαιτίας όσων συμβαίνουν με τον πόλεμο. Δεν είναι ωραίο να γιορτάζουμε, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν», λέει η Άλις Κισίγια (Alice Kisiya).

Η Άλις είναι από μια περιοχή της Βηθλεέμ, στην οποία εδώ και 5 χρόνια η οικογένειά της διεξάγει δικαστικές μάχες με τους εποίκους για το πατρογονικό τους σπίτι.
«Κάθε Χριστούγεννα είχαμε κατεδάφιση, γιατί κάθε φορά έρχονται και κατεδαφίζουν. Πέρσι γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα εκεί και ήρθαν και γκρέμισαν τη μικρή μας σκηνή», λέει στο Sky News.
Η ίδια και η οικογένειά της περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιανουάριο για το αν μπορούν να επιστρέψουν. «Η χώρα μας συρρικνώνεται. Ως Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε πραγματικά να έχουμε την ελευθερία μας να κυκλοφορούμε ελεύθερα και αυτό γίνεται όλο και χειρότερο», είπε.

Φαίνεται ότι το πεπρωμένο των Αγίων Τόπων είναι να μείνει διχασμένο
Τα λόγια της αντηχούν, καθώς ο δημοσιογράφος του Sky News κινείται κατά μήκος του τείχους της Δυτικής Όχθης στις παρυφές της Βηθλεέμ. Μια έντονη υπενθύμιση του πολιτικού χάσματος που διαπερνά τους Αγίους Τόπους.
Στην άλλη πλευρά του τείχους, από τον ιερό χώρο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς, βρίσκεται ο τόπος όπου σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Η πομπή του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων θα φτάσει σύντομα μέσω ενός σημείου ελέγχου εντός του τείχους στη Βηθλεέμ προς την εκκλησία της Γέννησης. Ένα πλήθος ανυπόμονων Καθολικών τον περιμένει δίπλα στον Τάφο της Ραχήλ, έναν ιερό τόπο για τους Ορθόδοξους Εβραίους.
Τα παιδιά του σχολείου που επισκέπτονται τον τάφο, απομακρύνονται από τον δρόμο από τους μεγαλύτερους που γνωρίζουν για την επερχόμενη πομπή. Αρχίζουν να τραγουδούν προκλητικά, καθώς οι μεγαλύτεροι μαθητές απομακρύνονται με βία από τον δρόμο από την Ισραηλινή Αστυνομία.
Υπάρχει μια σιωπηλή αίσθηση προσμονής και δέους από όσους περιμένουν τον καρδινάλιο Pierbattista Pizzaballa να φτάσει από την εκκλησία του Παναγίου Τάφου -όπου ο Ιησούς σταυρώθηκε- στην εκκλησία της Γέννησης.
«Πρόκειται για μια σημαντική περισσότερο από χίλια χρόνια παράδοση», λέει ο Tony Marcos, πρύτανης του Ιδρύματος Καθολικής Δράσης.
Ως Παλαιστίνιος κάτοικος της Δυτικής Όχθης, ο Τόνι δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στη λιτανεία μεταξύ των δύο ιερών τόπων. «Φαίνεται ότι το πεπρωμένο αυτής της Αγίας Γης είναι να παραμείνει διαιρεμένη και αυτές είναι δύσκολες εποχές που ζούμε», σημειώνει και προσθέτει: «Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της αγάπης και της ελπίδας. Υπάρχει μεγάλος πόνος και υπάρχει αστάθεια – πολλές θυσίες και πολύ αίμα».

Θέλουμε η επόμενη χρονιά να είναι γεμάτη φως
Η αγωνία φαίνεται να διαλύεται, καθώς φτάνει ο καρδινάλιος Pizzaballa. Σφίγγει το χέρι σε μια ουρά ανθρώπων που ανυπομονούν να πλησιάσουν τον ηγέτη της Εκκλησίας που δεν μπορούν να επισκεφθούν.

«Αυτά τα Χριστούγεννα, θέλουμε οι άνθρωποι να μην χάσουν την ελπίδα τους. Είναι δυνατόν να σπάσει το μίσος, η διαίρεση, η περιφρόνηση και η έλλειψη δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας που βιώνουμε εδώ», λέει ο καρδινάλιος Pizzaballa και προσθέτει: «Η προσευχή είναι να σηκώσουμε το βλέμμα μας και να κοιτάξουμε μπροστά, όχι προς τα πίσω. Θέλουμε το επόμενο έτος να είναι γεμάτο φως – φωτισμένο στο σκοτάδι».
Φέτος, η παράδοση χιλιάδων ετών είναι πιο ισχυρή από ποτέ. «Το νόημα [αυτής της διάβασης] είναι ότι είναι εφικτό. Ακόμη και όταν υπάρχουν τεράστια και δύσκολα τείχη, είναι δυνατόν να τα περάσεις», τονίζει.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο της δημοσιογράφου Yousra Elbagir του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιούSky NewsIvor Bennett, με τίτλο « Bethlehem’s Christian community struggles to celebrate amid ongoing Gaza war and West Bank tensions» και υπότιτλο « The lack of tourism in the enshrined spot where baby Jesus was said to be born follows 14 months of war in Gaza.», πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner