Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν – H Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η ζημιά είναι «περιορισμένη»

0

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν νωρίς το Σάββατο, λέγοντας ότι ανταπέδωσε την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης (Tehran) στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα, την τελευταία σύγκρουση στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των βαριά ένοπλων αντιπάλων.
Ώρες αργότερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τα πλήγματα και πέτυχε τους στόχους του, προειδοποιώντας το Ιράν να μην απαντήσει. Ένα ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποσχέθηκε μια «αναλογική αντίδραση» στις ισραηλινές κινήσεις κατά της Τεχεράνης.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολλαπλές εκρήξεις για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα και σε κοντινές στρατιωτικές βάσεις, που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (22:30 GMT την Παρασκευή).
Πριν τα ξημερώματα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ είπε ότι τρία κύματα χτυπημάτων είχαν ολοκληρωθεί και ότι η επιχείρηση τελείωσε.
Το Ιράν είπε ότι το σύστημα αεράμυνας του αντιμετώπισε επιτυχώς τις επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους στις επαρχίες Τεχεράνης (Tehran), Χουζεστάν (Khuzestan) και Ιλάμ (Ilam) με «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες.
Η Μέση Ανατολή περίμενε τα αντίποινα του Ισραήλ για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, κατά την οποία εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σκοτώνοντας ένα άτομο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη (West Bank).
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν κλιμακωθεί από τη στιγμή που η Χαμάς, η υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή μαχητική ομάδα με έδρα τη Γάζα, επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς υποστηρίζεται από μαχητές της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στον Λίβανο, υποστηριζόμενες επίσης από το Ιράν.
Οι φόβοι ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα παρασυρθούν σε έναν περιφερειακό πόλεμο έχουν αυξηθεί με την εντεινόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ (Hezbollah) από τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό και μιας χερσαίας επιχείρησης, καθώς και του πόλεμου στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο.
«Σε απάντηση σε μήνες συνεχών επιθέσεων του καθεστώτος του Ιράν εναντίον του Κράτους του Ισραήλ – αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιούν ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση που ανακοίνωσε την επίθεση.

Υποχρεωμένο να απαντήσει το Ισραήλ
Ο στρατός δήλωσε αργότερα ότι ολοκλήρωσε τις «στοχευμένες» επιθέσεις του στο Ιράν, χτυπώντας εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος, προσθέτοντας ότι τα αεροπλάνα του επέστρεψαν με ασφάλεια πίσω.
«Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος και ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», δήλωσε ο IDF.
Οι στόχοι δεν περιλάμβαναν υποδομές ενέργειας ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) είχε προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον, ο κύριος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης και είχε πει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις αντί να επιτεθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι ιρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ για οποιαδήποτε επίθεση.
«Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετικότητα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ανάλογη αντίδραση για οποιαδήποτε ενέργεια λάβει», ανέφερε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πριν από την επίθεση
Βίντεο που μεταδόθηκαν από ιρανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι η αεράμυνα αναχαιτίζει συνεχώς εισερχόμενα πυρά στο κέντρο της Τεχεράνης, χωρίς να αναφέρει ποια ακριβώς σημεία δέχονταν επίθεση.

Το Tasnim ανέφερε ότι οι βάσεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolution Guard Corps – IRGC) που δέχθηκαν επίθεση δεν υπέστησαν ζημιές και ανέφερε ότι στο Ιράν συνεχίζονται οι τις πτήσεις από τις 9 π.μ. (05:30 GMT) μετά την αναστολή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ. Το γειτονικό Ιράκ επανέλαβε επίσης τις πτήσεις, μετέδωσε το κρατικό του πρακτορείο ειδήσεων.
Το Ισραήλ στόχευσε επίσης ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας με αεροπορικές επιδρομές νωρίς το Σάββατο, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Πάντως το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έπληξε τη Συρία.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) και άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολούθησαν στενά την επιχείρηση στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου του στρατού στο Τελ Αβίβ.
Ο Γκάλαντ μίλησε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (Lloyd J. Austin) λίγο μετά την έναρξη των επιδρομών του Ισραήλ. Ο Όστιν υπενθύμισε την σταθερή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπεράσπιση του αμερικανικού προσωπικού, του Ισραήλ και των εταίρων του σε όλη την περιοχή, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Το Ισραήλ ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν χτυπήσει, αλλά η Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Anthony John Blinken), ο οποίος πήγε στη Μέση Ανατολή για μια ακόμη προσπάθεια μεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση.
Η Σαουδική Αραβία (Saudi Arab Kingdom) καταδίκασε την επίθεση στο Ιράν ως «παραβίαση της κυριαρχίας του» και των διεθνών νόμων. Κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner