Το Bloomberg αποκαλύπτει το σχέδιο των BRICS να εκτοπίσουν το δολάριο μέσω του «BRICS Clear»

0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε το σχέδιο για μια εναλλακτική στα συστήματα των Euroclear και Clearstream.
Τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος διαφύλαξης αποθεματικών και εκκαθάρισης συναλλαγών μεταξύ των χωρών BRICS, παρουσίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν  στη Σύνοδο Κορυφής του πολιτικού οργανισμού BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
Οι ηγέτες των BRICS αναζητούν τρόπους για να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς της Δύσης. Ένα από τα βασικά θέματα στο τραπέζι των BRICS είναι η επιτάχυνση της μείωσης των συναλλαγών σε δολάρια, ώστε να μετριαστεί η κυριαρχία των ΗΠΑ και η ικανότητά τους να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα ως απειλή κυρώσεων και ως εργαλείο επιβολής των συμφερόντων τους.
Η πρόταση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγή της συνόδου, προβλέπει ενσωμάτωση των αποθετηρίων των κρατών του οργανισμού υπό την ομπρέλα BRICS Clear.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αδιάλειπτες διασυνοριακές συναλλαγές τίτλων ως εναλλακτική στα συστήματα των Euroclear και Clearstream.
Στο τελικό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο εν λόγω εναλλακτικό σύστημα πληρωμών. «Συμφωνούμε να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας ανεξάρτητης, διασυνοριακής δομής, της BRICS Clear, μιας πρωτοβουλίας που θα συμπληρώνει την υπάρχουσα δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών», τονίζεται.
Οι ηγέτες των BRICS συμπληρώνουν: «αναθέτουμε στους υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίσουν να μελετούν το ζήτημα των τοπικών νομισμάτων, των μεθόδων πληρωμών και των πλατφορμών και να μας υποβάλουν αναφορά» στην επόμενη σύνοδο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών των BRICS προγραμματίζουν να συζητήσουν το ενοποιημένο σύστημα πληρωμών τον Δεκέμβριο.
Αν και η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το BRICS Clear, ειδικοί επισημαίνουν πως τεχνικά είναι εφικτό. Ρώσοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως θα μπορούσε να βασίζεται στην τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT).

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο του διεθνούς πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg με τίτλο «Russia Pushes for BRICS Clearing, Depository to Sidestep West», πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner