Η εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής στην περιοχή. Είναι πιθανό ότι τώρα το σύστημα των συμμάχων του Ιράν να έχει τρωθεί και είναι πιθανό να ξεφουσκώσουν. Βέβαια όσοι είναι ισχυροί δεν θέλουν σύντομα να εγκαταλείψουν το πεδίο. Αυτό οδηγεί σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να ακολουθήσει.
Άλλες χώρες έχουν συμφέρον να μειώσουν τη δύναμη του Ιράν και των συμμάχων του, ωστόσο, το Ιράν έχει μπορέσει τα τελευταία χρόνια για να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις στην περιοχή και την επιθυμία πολλών χωρών να αναζητήσουν στέγη αντί για αντιπαράθεση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν σε μια συμφιλίωση που υποστηρίζεται από την Κίνα πριν από έναν χρόνο περίπου. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει συμφέρον να διατηρηθεί η καλή επικοινωνία μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης. Επιπλέον, η Τουρκία πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι μεγαλύτερος εχθρός για την Άγκυρα από ότι η Τεχεράνη.
Επιπλέον Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το Κατάρ είναι σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ. Αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη Χαμάς και οι αυτές χώρες έχουν αποδοκιμάσει τις ενέργειες του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δυο βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή υποστηρίζουν τη Χαμάς. Το πιο σημαντικό, δεν θέλουν να δουν αλλαγές στην περιοχή όσον αφορά το Ιράν. Αν μη τι άλλο, δεν τους ενοχλεί ο ρόλος του Ιράν.
Άλλες χώρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φανούν υπέρ μιας αποδυναμωμένης Χεζμπολάχ δεν είναι πρόθυμες να προχωρήσουν και να συζητήσουν ανοιχτά για το τι θα ακολουθήσει. Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δεν φαίνεται να θέλουν να κάνουν κινήσεις. Αυτό αφήνει το Ισραήλ ως επί το πλείστον μόνο του στην περιοχή.
Το Ισραήλ αισθάνεται όλο και πιο μόνο μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι μόνο του, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις και επικοινωνιακά στοιχεία έχουν σημασία.
Παρατηρείται το φαινόμενο οι άλλες χώρες της περιοχής συναντώνται μεταξύ τους, χωρίς το Ισραήλ και αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Η απουσία βασικών συναντήσεων του φόρουμ του Negev που συγκεντρώνει τους εταίρους της ειρήνης του Ισραήλ στην περιοχή, είναι μια σημαντική έλλειψη στην αναγκαιότητα για περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία για το Ισραήλ. Το τι θα γίνει θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό μετά τον θάνατο του Νασράλα.
Η περιοχή χρειάζεται, οι χώρες που νοιάζονται για τη σταθερότητα, να επιταχύνουν το ρυθμός τους και να είναι πρόθυμες να κάνουν περισσότερα στον Λίβανο και στη Γάζα. Η υποστήριξη του Ιράν σε συμμάχους καταστρέφει την περιοχή. Βλάπτει πολλές χώρες και καταστρέφει τη Γάζα. Έχει επίσης φέρει τώρα έναν πιθανό πόλεμο στον Λίβανο, καθώς το Ισραήλ έχει δείξει ότι έχει στόχο να σταματήσει τα πλήγματα πυραύλων της Χεζμπολάχ προς τη μεριά του.
Για πάρα πολύ καιρό η περιοχή υπέφερε από τη χρήση ρουκετών από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ, την Υεμένη, τον Λίβανο και τη Γάζα.
Τώρα είναι η ώρα για τις χώρες να επιλέξουν και να υποστηρίξουν τη σταθερότητα – εάν δεν το κάνουν, τότε ο θάνατος του Νασράλα θα μπορούσε να πάει στράφι.
Η στρατηγική του Ισραήλ μετά τον Νασράλα για τον Λίβανο
Το Ισραήλ θα χρειαστεί να διατυπώσει μια νέα στρατηγική μετά τον Νασράλα. Θα είναι σημαντικό να δούμε αν οι χώρες της δύσης θα σταθούν πίσω από οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προέρχονται από την Ιερουσαλήμ. Τον περασμένο χρόνο πολλές δυτικές χώρες ακολούθησαν ένα είδος προσέγγισης άλλα με αναμονή. Τώρα έχουν την ευκαιρία να κάνουν περισσότερα.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η γενική στάση της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η ευκαιρία να γίνει κάτι πιο πολύ στον Λίβανο θα μπορούσε να χαθεί. Η χάραξη ενός οδικού χάρτη για έναν Λίβανο απαλλαγμένο από τη Χεζμπολάχ θα ήταν μια καλή αρχή.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό το όραμα θα αποκτήσει έλξη στην περιοχή, ή ακόμα και στον Λίβανο. Οι δηλώσεις Λιβανέζων πολιτικών ηγετών και βασικών προσώπων όπως ο Σαάντ Χαρίρι, δεν προμηνύουν καλό. Φαίνεται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να μνημονεύσουν τον Νασράλα παρά να σταθούν τελικά απέναντι στη Χεζμπολάχ.
Χωρίς μια πρωτοβουλία του Λιβάνου που είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερα για να καλύψει το κενό που άφησε η απουσία του Νασράλα, η πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην εποχή του Νασράλα θα παραμείνει, κάτι που επιθυμεί το Ιράν, το οποίο κατανοεί ότι η αδράνεια είναι με το μέρος του, ο χρόνος φαίνεται να είναι με το μέρος του. Αυτό πιστεύει η Τεχεράνη, δεδομένου ότι εκτιμά πως η Κίνα και η Ρωσία θα ενισχύσουν τις αντιδυτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το μόνο που έχει να κάνει το Ιράν είναι να περιμένει, ακόμα κι αν πρέπει να παρακολουθεί τους συμμάχους του να έχουν απώλειες.