Μεσολόγγι: Διώχνουν παιδί με αυτισμό από σχολείο λόγω κατάργησης τμήματος – Η αντίδραση των εκπαιδευτικών

0

Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη στο Μεσολόγγι, όπου μαθητής της Γ’ Λυκείου με αυτισμό, από μονογονεϊκή οικογένεια, έρχεται αντιμέτωπος με το να διακόψει τη φοίτησή του στο 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.
Η αιτία; Η κατάργηση του τμήματος πληροφορικής λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Ο μαθητής καλείται είτε να αλλάξει σχολείο και να πάει στο Αγρίνιο ή τη Ναύπακτο, είτε να επαναλάβει την τάξη για να μπορεί να αλλάξει ειδικότητα και να επιλέξει μια από αυτές που υπάρχουν, όπως προτάθηκε από το σχολείο.
Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, τόσο στη μητέρα του, όσο και στους καθηγητές του, που ζητούν την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Τονίζουν ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη μαθησιακή πορεία του παιδιού, αλλά και στην ψυχολογία του, ενώ η ανάγκη να «μεταναστεύσει» για να συνεχίσει τις σπουδές του αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο.
Το θέμα έρχεται στο φως εν μέσω κινητοποιήσεων κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων, με τους γονείς να κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας ότι αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν στατιστικά νούμερα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού.

Παναγιώτης Κατσούλης – Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ: Ζητείται για τον Άγγελο ΑΝΘΡΩΠΙΑ!
Ο Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης,

αναφέρει χαρακτηριστικά για το περιστατικό:
«Ορθά μέχρι χθες επικροτούσαμε πανηγυρίζοντας τις συγκινητικές προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η μία όψη του νομίσματος…
Η άλλη όψη, η ανάλγητη, εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Μεσολόγγι. Σ’ ένα από τα πολλά τμήματα που κλείνει πανελληνίως το ΥΠΕΠΘ στα ΕΠΑΛ λόγω μικρού αριθμού μαθητών, είναι και αυτό της Γ Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.
Μόνο που σε αυτό το τμήμα φοιτά μια ιδιαίτερη περίπτωση μαθητή ο Άγγελος. Ο εν λόγω μαθητής ανήκει στην κατηγορία των Ανθρώπων Με Αναπηρία, ήτοι στο φάσμα του Αυτισμού με 67%. Επιπλέον είναι μέλος μονογονεϊκης οικογένειας (ο πατέρας του δεν βρίσκεται στη ζωή), ενώ και η αδερφή του έχει Βαριά Νοητική Υστέρηση σε ποσοστό 85%.
Σε μια καλώς ευνοούμενη πολιτεία που στοιχειωδώς παρέχει ανθρωπιστική παιδεία, θα έπρεπε το τμήμα αυτό να λειτουργήσει ακόμη και ΜΟΝΟ με τον Άγγελο
!
Δυστυχώς όμως ισχύει το αντίθετο. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, τότε ο Άγγελος αντί να επιβραβευθεί για την αξιέπαινη προσπάθεια που τον έφερε στη Γ Λυκείου, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ
!
Γιατί αφού δεν μπορεί να μετακινηθεί στο Αγρίνιο ή στην Ναύπακτο για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του – κάτι που δεν το επιτρέπει άλλωστε η μητέρα του – θα πρέπει να επαναλάβει την Β τάξη που πέρυσι επιτυχώς ολοκλήρωσε σε άλλο τομέα.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.
Λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις
 ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ της μη έγκρισης λειτουργίας του τμήματος της Γ Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου για φέτος. Δυστυχώς όμως έως σήμερα οι αρμόδιοι κωφεύουν.
Καταθέτω ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

Προς κάθε Ευαίσθητο Άνθρωπο και Συνάνθρωπο.
Ιδίως προς εκείνους που κατέχουν αιρετές υπεύθυνες θέσεις ή ασκούν λειτούργημα. 
Ασκείστε ΤΩΡΑ τη μέγιστη επιρροή σας.
Στηρίξτε έμπρακτα τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του Άγγελου.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ δεν είναι μόνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ΑΡΙΘΜΟΙ!
Με την ελπίδα πως ως πολιτεία και κοινωνία δεν έχουμε πιάσει τόσο πάτο…
Κατσούλης Παναγιώτης

Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑΛ Μεσολογγίου»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner