Μανώλης Χριστοδουλάκης: 3 Σεπτέμβρη 2024 – Να ξαναγεννήσουμε στην Ελλάδα την ελπίδα

0

3 Σεπτέμβρη 1974: Γεννιέται στην Ελλάδα η ελπίδα. Για μία Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη, για μία κοινωνία όρθια και ενωμένη, για μία δημοκρατία θεσμική και συμμετοχική.

Γεννιέται το ΠΑΣΟΚ, για να ανταποκριθεί σε ένα κάλεσμα ιστορικό. Να ενώσει τις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων, γύρω από τα προτάγματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης. Οι ιδρυτικές αρχές που σημάδεψαν την πορεία της δημοκρατικής παράταξης στη Μεταπολίτευση. Το πατριωτικό πρόσημο απέναντι στον εξωτερικό παρεμβατισμό, απέναντι στα δεινά που επέφερε στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των μη προνομιούχων, το δικαίωμα στη δημιουργία και την παραγωγή, η δίκαιη αναδιανομή, η ασφάλεια, η συμμετοχή στην εξουσία, η απάντηση στον κυβερνητικό ελιτισμό και συγκεντρωτισμό.

Μία ελπίδα που δεν διαψεύστηκε. Γιατί πέρασε από τη διατύπωση του οράματος, στην πραγμάτωση της μεγάλης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής «αλλαγής» στην πατρίδα μας. Όταν το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε σάρκα και οστά. Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κάτι πολύ περισσότερο από απλώς ένα κόμμα εξουσίας.

Μισό αιώνα μετά, εμείς που δεν ζήσαμε την 3η του Σεπτέμβρη, εμείς που δεν ζήσαμε την «αλλαγή», αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με όσους μας λογίζουν ως γενιά «παραιτημένη», έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Ή να αναμασούμε με συγκίνηση και νοσταλγία την ιστορία, ή να την γράψουμε ξανά, για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Η αναπαραγωγή των συνθημάτων είναι πάντα η εύκολη επιλογή. Όχι όμως η δική μας. Η δική μας ιστορική ευθύνη δεν μπορεί να αρκείται απλώς στη συγκίνηση και τη νοσταλγία.

Τώρα είναι η ώρα ξανά, να μεταφράσουμε τον ριζοσπαστισμό του τότε στις αγωνίες του σήμερα. Να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία νέα κινηματική πολιτική διεργασία, που όπως τότε ανέτρεψε τις νόρμες μιας νωχελικής πολιτικής «κανονικότητας», έτσι και σήμερα, θα ανατρέψει το συμπαγές κατεστημένο ενός κλειστού και συγκεντρωτικού συστήματος εξουσίας που συντεταγμένα περιθωριοποιεί την ευημερία των πολλών

Αυτή την ευημερία θα βάλουμε μπροστά, απέναντι στους δείκτες και τους αριθμούς. Πολιτική με προτεραιότητες και όχι με ίσες αποστάσεις. Πολιτική με ρήξεις και συγκρούσεις με εδραιωμένα συμφέροντα, και όχι «τροχονόμοι» μιας μικροδιαχείρισης της εξουσίας. Πολιτική για τον άνθρωπο, που θα δώσει τη μάχη της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης. Πολιτική με ήθος, φιλότιμο και αξιοπιστία. Πολιτική που θα αλλάξει το μίγμα διακυβέρνησης της χώρας, και όχι απλώς θα το «αντικαταστήσει». Και για αυτή την πολιτική, είναι μονόδρομος το μεγάλο, ισχυρό και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Με την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας, με τις κομματικές μας δομές που θα εμπνεύσουν στους ανθρώπους μας το αίσθημα της συλλογικής συμμετοχής. Της συναπόφασης, της συνδημιουργίας, της παραγωγής πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω.

Τώρα είναι η ώρα, να εμπνεύσουμε ξανά ως δύναμη δικαιοσύνης και ισότητας, ως μοχλός προσδοκίας και ευκαιρίας. Να γεννήσουμε προοπτική, να αναστηλώσουμε και πάλι την υπερηφάνεια.

Όχι πια για την επιβίωση, αλλά για τη μεγάλη νίκη.

3 Σεπτέμβρη 2024: Να ξαναγεννήσουμε στην Ελλάδα την ελπίδα. Για μία Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη, για μία κοινωνία όρθια και ενωμένη, για μία δημοκρατία θεσμική και συμμετοχική.

Πάμε τώρα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner