Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

0

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των αμφιβολιών για την πνευματική του οξύτητα, ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και να ανοίξει τον δρόμο για την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris).
«Πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην άσκηση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής.
Στη συνέχεια, σε ανάρτησή του στο Χ, από το εξοχικό του στο Ρεχόμποθ Μπιτς, όπου παραμένει σε απομόνωση αφότου παρουσίασε συμπτώματα της COVID, έσπευσε να στηρίξει την Κάμαλα, η οποία στο συνέδριο θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.
«Σήμερα θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη και την έγκρισή μου στην Κάμαλα για να γίνει η υποψήφια του κόμματός μας φέτος» τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Το γεγονός, αν και αναμενόμενο, προκάλεσε σοκ και φέρνει ανατροπή στην προεκλογική εκστρατεία που μέχρι τώρα έχει σημαδευτεί από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ τη 13η Ιουλίου.

Πώς ελήφθη η απόφαση του
Το θρίλερ της απόσυρσής εξελίχθηκε το τελευταίο 48ωρο στο εξοχικό του Μπάιντεν στο Ρεχόμποθ Μπιτς, όπου βρίσκεται απομονωμένος, αναρρώνοντας από τον κορονοϊό. Όπως αποκαλύτει η New York Times, ο πρόεδρος Μπάιντεν κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σε όλη την ομάδα του, ακόμη και ένα λεπτό πριν εκδώσει την ανακοίνωση της απόσυρσής του.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας περιγράφει τι προηγήθηκε της ιστορικής ανακοίνωσης.

«Σε χρειάζομαι εδώ, μαζί με τον Μάικ», ανέφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλώντας στο τηλέφωνο.
Στην άλλη μεριά της κλήσης, βρισκόταν ο Στιβ Ρικέτι, σύμβουλος του προέδρου και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Ο πρόεδρος καλούσε επειγόντως τον ίδιο και τον Μάικ Ντόνιλον, τον επικεφαλής στρατηγικό του σύμβουλο και μακροχρόνιο λογογράφο του, να ταξιδέψουν στο Ρεχόμποθ Μπιτς. Όπως και έγινε.
Από εκείνο το απόγευμα και μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, οι τρεις τους δούλευαν πάνω σε μία από τις πιο σημαντικές και ιστορικές επιστολές της προεδρίας του κ. Μπάιντεν – την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την εκστρατεία επανεκλογής του, υπό το βάρος της πίεσης δωρητών και φίλων.
Κανείς δεν γνώριζε επίσημα για την απόφασή του, ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες το έμαθαν 1 λεπτό πριν δημοσιευτεί η ανακοίνωση στα Μέσα.
Ακόμα και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία μίλησε μαζί του το πρωί της Κυριακής, δεν γνώριζε τίποτα, όπως και ο Τζεφ Ζιέντς, ο επικεφαλής του επιτελείου του και η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, η πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν που βγήκε στο X
«ΤΖΟΖΕΦ Ρ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ.
21η Ιουλίου 2024
Αμερικανοί συμπολίτες μου,
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο ως έθνος.
Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Κάναμε ιστορικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του έθνους μας, μειώνοντας τα κόστη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και διευρύνοντας την προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρείχαμε την κρίσιμη φροντίδα που χρειάζονταν σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που είχαν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες. Εγκρίναμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και εγκρίναμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην Ιστορία. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση να ηγηθεί απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Ξέρω πως τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά σε εκατό χρόνια και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.
Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως ο πρόεδρός σας. Και μολονότι η πρόθεσή μου ήταν να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στο να εκπληρώσω τα προεδρικά καθήκοντά μου για το υπόλοιπο της θητείας μου.
Θα απευθυνθώ στο έθνος αργότερα αυτήν την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου.
Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι εργάστηκαν τόσο σκληρά για την επανεκλογή μου. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλο αυτό το έργο. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε εμένα.
Πιστεύω σήμερα ό,τι πίστευα πάντα: δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η Αμερική — όταν το κάνουμε μαζί. Θα πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»

  • Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Michael D. Shear της αμερικάνικης εφημερίδας The New York Times με τίτλο «Biden Drops Out of Presidential Race and Endorses Harris» και υπότιτλο «Biden’s decision upends the race less than four months before Election Day», Πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner