Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει στις αλβανικές φυλακές μέχρι τον Οκτώβριο

0

Στη φυλακή θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου.
Το Εφετείο των Τιράνων υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη.
Ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης είπε ότι ο Γολγοθάς που ξεκίνησε με την σύλληψη του πατέρα του για να μην ορκιστεί δήμαρχος επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.
«Το Εφετείο έδωσε μία τιμωρία ντροπή, που όμοια της δεν έχει ξανά υπάρξει, σε μία δίκη – παρωδία», είπε έξω από το δικαστήριο ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση κατά την έξοδό της από το δικαστήριο δήλωσε:
«Δυστυχώς, πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας της υπόθεσης, το τεκμήριο αθωότητας, την παρατεταμένη φυλάκιση του κ. Μπελέρη, τη δυσανάλογη ποινή και τη μη αποδοχή του αιτήματος για ορκωμοσία.
Παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας όπως εκφράστηκε μέσω της εκλογικής διαδικασίας στις 14 Μαΐου του 2023, ο δήμος εξακολουθεί και σήμερα να διοικείται από άτομα που δεν εξελέγησαν από τους ψηφοφόρους.
Προτεραιότητες για την Ελλάδα παραμένουν πάντα ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που αποτελούν βασικές αρχές της Ε.Ε.
Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον και επίσημα εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια του ερχόμενου Ιουλίου
»

Το χρονικό της υπόθεσης Μπελέρη
Ο Φρέντι Μπελέρης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από την αλβανική δικαιοσύνη με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Η ποινή του μετρά από την ημέρα της σύλληψής του τον Μάιο του 2023.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ότι ο Μπελέρης δεν έχει το δικαίωμα να ορκιστεί ως δήμαρχος λόγω της καταδίκης του και της επιβολής του μέτρου της φυλάκισης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως νόμιμο και αναλογικό μέτρο από το δικαστήριο.
Ο Μπελέρης καταγγέλλει τη δίκη ως “παρωδία”, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν πολιτικά υποκινούμενη και στερούνταν επαρκών αποδείξεων και δικαιωμάτων υπεράσπισης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ανησυχία της για την υπόθεση, θεωρώντας την απόφαση ως πολιτικά υποκινούμενη και ως παραβίαση των δικαιωμάτων του Φρ. Μπελέρη και των Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner