Γαλλία: Μετά τη βαριά ήττα, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου

0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης (κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου), μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το σχήμα του από τον Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και 7 Ιουλίου (β’ γύρος)
«Δεν μπορώ να κάνω σαν να μην συνέβη τίποτα. Αφού προχώρησα στις διαβουλεύσεις που απαιτεί το άρθρο 12 του συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την ευκαιρία να διαμορφώσετε το κοινοβουλευτικό μας μέλλον μέσω  της ψήφου σας», ανέφερε απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ο κ. Μακρόν.


Ο Εθνικός Συναγερμός με επικεφαλής τον Τζορντάν Μπαρντελά, δεξί χέρι της Μαριν Λε Πεν, ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του από το 23,34% που σημείωσε το 2019, ενώ το Κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έπεσε περίπου στο 15% από 22,42% πριν από πέντε χρόνια.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με επικεφαλής τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλουκσμάν έρχεται στην τρίτη θέση, με περίπου 14%, από 6,19% το 2019.
Η νίκη της Λεπέν έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η συμμετοχή των πολιτών της Γαλλίας στις εκλογές άγγιξε το 52,5% του εκλογικού σώματος, και είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε ευρωεκλογές στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Λεπέν: Εμείς είμαστε η νέα εναλλακτική
Μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Μακρόν, η Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου, σχολιάζοντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο της λογικής. «Τώρα θα είμαστε εμείς η νέα εναλλακτική για τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του έθνους και να ασκήσουμε την εξουσία υπέρ των Γάλλων. Βλέπουμε να ξημερώνει μια νέα ημέρα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, όλα τα έθνη. Αυτή η νίκη μας θα γραφτεί στην Ιστορία».
Νωρίτερα, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, λέγοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε». Απευθυνόμενος δε στους υποστηρικτές σχολίασε πως «η πρωτοφανής διαφορά (….) σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γαλλία
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, με επικεφαλής τον Τζόρνταν Μπαρντέλα (Jordan Bardella), θα λάβει 31,5% των ψήφων, πολύ μπροστά από το κόμμα του προεδρού Μακρόςν Αναγέννηση (Renaissance), με επικεφαλής τη Βαλερί Χάιερ (Valérie Hayer), με 14,7 %.


Ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται από τη Marion Maréchal, το Reconquêteθα συγκέντρωσει το 5,4% των ψήφων. «Είναι μια κατάσταση που  δεν μπορώ να επιλύσω», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), σημειώνοντας ότι η ακροδεξιά έχει σχεδόν το 40% των ψήφων.
«Αυτή η διάλυση που ζήτησε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα θα παραμείνει κηλίδα», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκλούξμαν (Raphaël Glucksmann), ηγέτης των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές εκλογές, ο οποίος ήρθε τρίτος με 14% των ψήφων.

Εθνικά κόμματα Ποσοστό (%)
RN

 – Εθνικός Συναγερμός – Λεπέν

31,50%
Besoin dEurope

 – Συνασπισμός του Μακρόν

15,20%
Réveiller l’Europe

Σοσιαλιστικό Κόμμα

14,00%
LFI

 – La France Insoumise – Ανυπότακτη Γαλλία – Ζαν-Λυκ Μελανσόν

8,70%
LR

 – Les Républicains – Ρεπουμπλικάνοι 

7,20%
La France fière

 – Coalition La France fière – Εθνικό Κέντρο Ανεξάρτητων και Αγροτών

5,50%
LE – EELV

 – Les Écologistes – Europe Ecologie Les Verts – Οικολόγοι

5,20%
Gauche Unie

Ενωμένη Αριστερά

2,50%
AR

 – Αγροτική Συμμαχία

2,50%
PA

 – Κόμμα για τα δικαιώματα των ζώων

2,20%
UPR

 – Union Populaire Républicaine – Ρεπουμπλικανική Λαϊκή Ένωση

1,00%
L’Europe ça suffit

 – Coalition L’Europe ça suffit – ΕυρωπαϊκόΧριστιανικόΠολιτικόΚόμμα

1,00%
NPA

 – Nouveau Parti Anticapitaliste – Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα

0,20%
Άλλα κόμματα 3,30%
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner