Νίκος Τσούλιας*: Το δημόσιο πανεπιστήμιο βασικός θεσμός στις Κοινωνίες της Γνώσης

0

Η δημόσια εκπαίδευση είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό, πεδίο δημιουργικής διαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας μας, παράγοντας εθνικής προόδου και βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμμετοχή του πολίτη στον σύγχρονο πολιτισμό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα αγαθά της παιδείας, από τα μορφωτικά του προσόντα. 

Για το κόμμα μας, η δημόσια και δωρεάν παιδεία – μαζί με την δημόσια υγεία και την εργασία – αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας. Είναι το διαχρονικό νήμα της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Ο όρος που επιλέχθηκε αρχικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δια στόματος του κ. Μητσοτάκη «Σχέδιο Νόμου “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” για τα Μη Κρατικά  Πανεπιστήμια», προσδιορίζει τον ιδεολογικό και πολιτικό τους στόχο. «Ελεύθερο» ως προς ποια έννοια; Από τα …δεσμά του κράτους; Αλλά αν το κράτος δεν φροντίζει τα δημόσια και πρώτιστα κοινωνικά αγαθά, ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του;

Θεμελιακή πολιτική μας θέση είναι η διαρκής ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης με εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με διαρκή εκδημοκρατισμό και με κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει σε πρώτο στάδιο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Να λάβουμε υπόψη μας ότι…

Στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα των πανεπιστημίων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Κολέγια, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Συμβούλια Διοίκησης) τα τελευταία χρόνια είχαμε τη δική μας πολιτική πρόταση καταψηφίζοντας τη νεοφιλελεύθερη και συντηρητική συνάμα πολιτική της Ν.Δ. Και δικαιωθήκαμε απόλυτα και στα τρία! Τα πανεπιστήμια έχουν ένα άκρως συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης από τον τρόπο εκλογής του πρύτανη έως τις σχέσεις τους με την πολιτεία.    

Η στιγμή είναι ιστορική…

Συνδέεται με ένα μείζον ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, με το πρόταγμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, με βαρύ – συμβολικό και μη – φορτίο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εν πολλοίς άγνωστες εκφράσεις του μέλλοντος. Το κόμμα μας θέτει στο επίκεντρο του σημερινού διαλόγου το δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι την εμπορευματοποιημένη εκπαιδευτική ατζέντα της Ν.Δ. 

Αναδεικνύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο ως βασικό θεσμό προαγωγής της επιστήμης, της έρευνας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου.

  • Να γίνει ολόπλευρη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων: με ουσιαστικό εκσυγχρονισμό, με δημοκρατική και λειτουργική διοίκηση, με δραστική χρηματοδότησή τους και όχι γενικές αοριστολογίες περί χρηματοδότησης στο μέλλον – που δεν συνιστούν τίποτα το συγκεκριμένο!
  • Να υπάρξουν τώρα σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, καίριες αλλαγές στον τελευταίο νόμο της κ. Κεραμέως
  • Να διαμορφώσουμε επιτέλους τον «Ακαδημαϊκό Χάρτη» της χώρας μας με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, μακριά από λαϊκισμούς και τοπικισμούς.
  • Να ξεκινήσει τώρα Εθνικός διάλογος με την πολιτεία, τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς φορείς και με την αυτοδιοίκηση για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη, για να λυθεί ορθολογικά η γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημίων.
  • Να γίνει ιδιαίτερη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, που «απειλούνται» από τα ιδιωτικά κολέγια λόγω των μεγάλων οικογενειακών εξόδων της φοίτησης των φοιτητών / -τριών, που είναι μακριά από τα σπίτια τους με αύξηση των φοιτητικών εστιών, άτοκα δάνεια, υποτροφίες με βάση τις επιδόσεις κλπ).
  • Να ανασυσταθεί το «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας» για θεσμικό και μόνιμο διάλογο στα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Το κόμμα μας είναι ανοιχτό να συζητήσει νέες προσεγγίσεις για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Έχουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν μπαίνουμε σε μια πρόχειρη και σκόπιμη συζήτηση, γενική και αόριστη, η οποία αλλάζει κάθε φορά το περιεχόμενό της από τις σχεδόν καθημερινές επικοινωνιακές τακτικές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Με την κατάθεση του ν/σ για τα μη κερδοσκοπικά και μη κρατικά πανεπιστήμια θα τεθούν οι όροι και  προϋποθέσεις με τον πιο απόλυτο τρόπο.

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 291 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner