Κύπρος: Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού – Ποια είναι η κ. Δημητρίου

0

Στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.) γυρίζει σελίδα, δεδομένου ότι η Αννίτα Δημητρίου να αναλαβαίνει πλέον  το πηδάλιο του κόμματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκτακτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου εξασφάλισε το 69,18% των ψήφων, ενώ ο έτερος υποψήφιός της Δημήτρης Δημητρίου έλαβε το 30,82%.
Σημειώνεται ότι η κ. Δημητρίου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλάζιας Παράταξης και η τρίτη πρόεδρος κόμματος στην Κύπρο, μετά την Ιωάννα Παναγιώτου η οποία διετέλεσε για μία θητεία στην ηγεσία των Οικολόγων και την Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην Προεδρία της Βουλής.

Ποια είναι η Αννίτα Δημητρίου
Γεννημένη στις 18 Οκτωβρίου του 1985, στους Τρούλλους Λάρνακας και με καταγωγή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, η Αννίτα Δημητρίου, εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου 2023.

Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκυρίακα και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα.

Κοινοβουλευτική θητεία/δραστηριότητα:

  • Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016.
  • Γραμματέας της Βουλής
  • Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.
  • Πρέσβυς Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πολιτική διαδρομή:

  • Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016).
  • Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015).
  • Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016).
  • Εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018.
  • Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Αννίτα Δημητρίου, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ως η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 10ης Ιουνίου εξελέγη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ,  στη θέση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.
Κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2023 υποστήριξε και πρότεινε ως αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.
Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Share.

Comments are closed.