Ελαιόλαδο: Στα 10,2 ευρώ/κιλό το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς – Σε χαμηλότερα επίπεδα θα κινηθεί η φετινή τιμή

0

Στα 10,20 ευρώ το κιλό η τιμή για την πρώτη παρτίδα ελαιόλαδου, για τη σεζόν 2024 -25. Σε αυτή την τιμή αυτή πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, ο οποίος παραδοσιακά αρχίζει πρώτος στη συγκομιδή, ξεκινώντας την στα τέλη Σεπτεμβρίου και ο πρώτος ο οποίος μπαίνει στη διαδικασία της πώλησης.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός των Αγίων Αποστόλων του νομού Λακωνίας, υλοποίησε την πρώτη ανοιχτή δημοπρασία για πώληση αγουρέλαιου νέας ελαιοκομικής σεζόν. Η δημοπρασία ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 9 ευρώ/κιλό, η οποία κατέληξε στα 10,20 ευρώ/κιλό.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν πέντε ελληνικές και ιταλικές εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας. Τελικός πλειοδότης ήταν ιταλική εταιρεία μεταποίησης, η οποία αγόρασε συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο.

Φυσικά αυτή δεν θα είναι η φετινή. Η φετινή τιμή, εκτιμούμε ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη, ειδικότερα όταν στη διαδικασία της συγκομιδής και της παραγωγής ελαιολάδου θα μπουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και κυρίως με την βασική ποικιλία την Κορωνέϊκή ή Βάτσικη

Υπενθυμίζεται, ότι την περσινή σεζόν, η πρώτη πράξη από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων είχε κλειστεί στα μέσα Οκτωβρίου, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό, όπου πωλήθηκε ένα βυτίο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως πούλησε 40 τόνους περσινού ελαιόλαδου, προς 7,25 ευρώ το κιλό.

Αν και το πρώτο κλείσιμο της χρονιάς είθισται να δίνει το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο, άγνωστη παραμένει η πορεία που θα διαγράψει και φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο. Η κατάσταση με τις τιμές θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν στη μάχη της συγκομιδής και της παραγωγής θα μπουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με την κύρια ποικιλία την Κορωνέϊκή.

Πάντως η τιμή αυτή συμβαδίζει με την εξαιρετική ποιότητα του φετινού ελαιόλαδου της περιοχής, δεδομένου ότι φέτος δεν είχαμε προσβολές από δάκο και η ποιότητα του ελαιοκάρπου όπως και του ελαιόλαδου είναι εξαιρετική και μάλιστα με πολύ καλές αποδόσεις της τάξεως του 18% με 19%.

Πάντως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η ελαιοκομική περίοδος ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές του Οκτώβρη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η ποικιλία της Αθηνολιάς, η οποία ωριμάζει γρήγορα, επιτρέπει στους παραγωγούς να παράγουν ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσα να είναι οι πρώτοι που διαθέτουν στους καταναλωτές φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή στην περιοχή, όπως και στις περισσότερες ελαιπαραγωγικές περιοχές της χώρας θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να επανέλθει στους 3 με 3,2 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή της  Ελλάδας, εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 250.000 τόνους από τους 150.000 τόνους πέρσι.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner