Νίκος Τσούλιας*: Ένα ουσιαστικό debate που προήγαγε τον διάλογο, που ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

0

Κοινός τόπος όχι μόνο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των πολιτών που παρακολούθησαν το debate των υποψηφίων του κόμματός μας είναι η προαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, η εμβάθυνση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας και το κλίμα ενός ξεχωριστού πολιτικού πολιτισμού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επισημάνθηκε ιδιαίτερα η φυσιογνωμία αυτού του debate για να αποτελέσει τη βάση μετεξέλιξης των επόμενων κομματικών debate σε σχέση με τα φασκιωμένα και στείρα προηγούμενα, που δεν πρόσφεραν και πολλά στους πολίτες.

Αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός πιστώνεται στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά στους υποψήφιους και δείχνει την αλλαγή σελίδας όσον αφορά την προβολή των δημοκρατικών διεργασιών σε κλίμα αλληλοσεβασμού και ουσιαστικοποίησης των προβλημάτων, των ιδεών και των προτάσεων. Γίνεται πασίδηλο ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει σελίδα. Έχει διδαχτεί από τα λάθη του. Έχει κατανοήσει το νέο ιστορικό του ρόλο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν τέλεια. Υπήρξαν λάθη και αστοχίες, που κυρίως αφορούσαν την κριτική που γίνονταν σε επίπεδο προσώπων. Υπήρξαν και προσωπικοί χαρακτηρισμοί που ήταν απαξιωτικοί. Αλλά αυτοί οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί τελικά δεν αφορούσαν αυτόν στο οποίο απευθύνονταν αλλά σε αυτόν που τους εξέφραζε. Οι τηλεθεατές κατάλαβαν το ποιος χαλούσε το κλίμα αλληλοσεβασμού και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. 

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης» και το καθιστούν τον βασικό  αντίπαλο της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. διαφαίνεται ότι αφήνουν τα αποτύπωματά τους στην άσκηση της πολιτικής του κόμματός μας, ότι θέτουν βαριές ευθύνες για να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. 

Η ανάδειξη των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων και ο πατριωτικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της πολιτικής μας πρότασης για το κοινωνικό κράτος (για δημόσια υγεία και παιδεία), ο θεσμικός εκδημοκρατισμός των φορέων και των λειτουργιών της πολιτείας από τη βαριά σκιά της διαφθοράς του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, η έμφαση για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, για μια άλλη οικονομική πολιτική, τα κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας (ανισότητες, ακρίβεια, κερδοσκοπία, ενεργειακά και τραπεζικά καρτέλ, ενεργειακή πολιτική για ισχυρά συμφέροντα, διασπάθιση της χρηματοδότητσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης κλπ), συζητήθηκαν με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Το debate κατέδειξε μια ποιοτική πολιτική μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα αρχίζει μια νέα περίοδος ανοδικής πορείας του. Τώρα έχει ιστορική ευθύνη! 

(Φυσικά, θα ακολουθήσει νέα θεώρηση για τις απόψεις και τις συμπεριφορές των υποψηφίων προέδρων)   

Ο Νίκος Τσούλιας, είναι Δρ. Ειδικής Αγωγής ΕΚΠΑ, τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) (1996-2003) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 308 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner