Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο -500 νεκροί – Η ιστορία της σύγκρουσης Χεζμπολάχ και Ισραήλ

0

Χθες είχαμε ανηλεείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 492 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 1.645 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα για τον Λίβανο εδώ και σχεδόν έναν χρόνο που πραγματοποιούνται ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Με τη σειρά της η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων σε ισραηλινές αεροπορικές βάσεις ως απάντηση καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγουσα αποκλιμάκωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία προειδοποίησε ότι η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο θα μπορούσε να «σύρει ολόκληρη την περιοχή στο χάος».
Παράλληλα στη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της στο κέντρο της Ντέιρ ελ Μπαλάχ.
Ενδεικτικό τη αγριότητας των ισραηλινών επιθέσεων είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα στον  πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί41.431  άνθρωποι και 95.818 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι νεκροί της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν τουλάχιστον 1.139, ενώ 251 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια Παλαιστίνιων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 θεωρούνται νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν.
Συνολικά, στην επιχείρηση, που βαφτίστηκε «βέλη του Βορρά» («Northern Arrows») χτυπήθηκαν χθες περίπου 1.600 θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυο IFD
Σε βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε χθες τους πολίτες τους Λιβάνου «να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει η «επιχείρηση».
Από την άλλη, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σχέδιο καταστροφής της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.
Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την Βηρυτό και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής.

Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται όλο πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στο ισχυρό λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ -το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν- θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε πως το Παρίσι ζήτησε χθες έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.
Πλήν της Γαλλίας και η Αίγυπτος ζήτησε χθες την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Το Ιράκ ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να σταματήσει το Ισραήλ, που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα κάλεσαν το Σάββατο τους υπηκόους τους να φύγουν εσπευσμένα από τον Λίβανο
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και κάλεσε επίσης δικούς της υπηκόους να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Η ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ
Ο τελευταίος βομβαρδισμός του Ισραήλ κατά του Λιβάνου ήταν απλώς η τελευταία επίθεση σε μια μάχη δεκαετιών με τη Χεζμπολάχ.

Η ένοπλη ομάδα ιδρύθηκε το 1982 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο, φαινομενικά ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) από το νότιο Λίβανο. Ο εμφύλιος πόλεμος του Λιβάνου μαίνεται για επτά χρόνια μέχρι τότε.
Ελπίζοντας να εγκαταστήσει μια φιλική κυβέρνηση στον Λίβανο, το Ισραήλ κατέλαβε το νότο και έφτασε μέχρι τη Δυτική Βηρυτό, όπου είχε τη βάση της η PLO, την οποία πολιόρκησε.
Μετά από συμφωνία, η PLO έφυγε για την Τυνησία, αλλά ο ισραηλινός στρατός παρέμεινε στον Λίβανο, υποστηρίζοντας τοπικούς πληρεξούσιους στον εμφύλιο πόλεμο και συμβάλλοντας στη σφαγή της Sabra και της Shatila. Οι δεξιές λιβανέζικες πολιτοφυλακές, σε συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σκότωσαν από 2.000 έως 3.500 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και Λιβανέζους πολίτες μέσα σε δύο ημέρες.
Πολλές λιβανικές ομάδες σχηματίστηκαν για να αποκρούσουν την εισβολή, η μία ήταν από τη σιιτική μουσουλμανική κοινότητα, παραδοσιακά μια ήσυχη δημογραφική κοινότητα.
Η Χεζμπολάχ ήταν το πνευματικό τέκνο των μουσουλμάνων ηγετών, που φέρεται να υποστηρίχθηκε από το Ιράν και έλαβε την εντολή να απωθήσει το Ισραήλ.
Αντλώντας υποστήριξη από δυσαρεστημένους νέους και κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα και των νότιων προαστίων της Βηρυτού – περιθωριοποιημένες περιοχές με σημαντικό πληθυσμό σιιτών – η Χεζμπολάχ έγινε γρήγορα μια σημαντική δύναμη στον Λίβανο.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner