Νίκος Τσούλιας*: Η πυρκαγιά δεν έφτασε στο Σύνταγμα, για να αποδειχτεί ο ρόλος του επιτελικού κράτους!

0

Μάθαμε επιτέλους τι σημαίνει επιτελικό κράτος για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Όχι, τα λεξικά είναι ξεπερασμένα. Ας λένε ότι επιτελικός είναι αυτός που είναι στην υπέρτατη εξουσία, που έχει υψηλή θέση στην ιεραρχία άρα και στη λήψη των αποφάσεων, που τελικά είναι και αυτός που προνοεί, εποπτεύει και φροντίζει.

Επιτελικό κράτος είναι το κράτος της νομής της εξουσίας, το μοίρασμα του δημόσιου χρήματος στους ημετέρους, το ξεγύμνωμα των δημόσιων υπηρεσιών (με τα νοσοκομεία, ο πρώτος των πρώτων κοινωνικός θεσμός, να είναι σε επιλογή πλήρους απογύμνωσης…), τα φραστικά και δημαγωγικά «μέτρα» πρόληψης έναντι των ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών, οι θεωρητικές δομές προστασίας έναντι αυτών και φυσικά η ανικανότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο πιο καλά προετοιμασμένους», έλεγε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με στόμφο και κομπασμό ο κ. Μητσοτάκης. Φυσικά, δεν έφτασε η πυρκαγιά στο Σύνταγμα για να ανησυχήσει. Πέντε με έξι χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας, στο Χαλάνδρι, δεν είναι και «μικρή απόσταση»!

Το αν βγήκαν φωτογραφίες με φόντο τη Βουλή με κατάμαυρα και πυροκόκκινα σύννεφα και έκαναν τον γύρο του κόσμου, δεν είναι και μείζον θέμα. Το αν γέμισε η Αθήνα με στάχτες, με αποκαΐδια και τοξικά αέρια και πάλι περαστικό φαινόμενο είναι. Και το 112 λειτούργησε και ειδοποιήσεις κάναμε για να μην ανοίγουν οι κάτοικοι πόρτες και παράθυρα – δεν χρειάζεται αερισμός και κάθε ημέρα.

Τι σημασία έχει που ο πρωθυπουργός δεν βγήκε μπροστά τις πρώτες ημέρες. Το επιτελικό κράτος λειτουργεί αυτόματα. Και αν επεκτάθηκε τόσο πολύ η φωτιά και κάηκε μια γυναίκα, κάποια σχολεία και δημόσια κτίρια και πολλά σπίτια και αυτοκίνητα, δεν ευθύνεται το σχέδιο πυροπροστασίας. Τα έχουμε ξαναπεί. Φταίει η ίδια η φωτιά, οι συνθήκες, ο στρατηγός ο άνεμος, το φαινόμενο της κηλίδωσης (ευκαιρία να μάθουμε και κάτι…), το δύσβατο της περιοχής, η κάπνα, το σχήμα της Αττικής κλπ κλπ

Τι σημασία έχει αν έχει καεί τέσσερις φορές η Αττική στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής μας; Και ακόμα, για ποιο λόγο να μιλάμε για τα περασμένα, που έχουν οι δύο κυβερνήσεις μας μακράν το ρεκόρ των περισσότερων καμένων δασικών εκτάσεων ανά χρόνο σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης;

Και γιατί να μιλάμε για τον κ. Β. Οικονόμου, τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών, που προτιμούσε να διασκεδάζει σε νυχτερινό κέντρο στην Ρόδο, σε ξέφρενο πάρτι που περιλάμβανε και λάιβ fire performance, αφού το σχέδιο αντιμετώπισης ήταν επαρκές;

Όχι, γιατί να κάνουμε αυτοκριτική. Η φωτιά ευθύνεται για όλα!! Και φυσικά η αντιπολίτευση που εκμεταλλεύεται το γεγονός επιδιδόμενη σε κριτική της κυβέρνησης. Εμείς προχωράμε στο έργο μας!

Θα με ρωτήσετε. Που τα βρήκα όλα αυτά; Τα είπε ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Γεωργιάδης; Μα δεν χρειάστηκε να τα πουν. Απλά έτσι διαβάζεται γλωσσικά η δική τους πραγματικότητα. Αλλά, η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια.

Έχει σημαίνοντα και σημαινόμενα, σημασιολογήσεις και υπαινιγμούς, σχήματα και συμβολισμούς, εντάσεις και σιωπές. Και το πιο σημαντικό. Ανεξάρτητα τι λέει ο καθένας μας υπάρχει μια ισχυρή γλωσσική επικράτεια, που κάθε φορά εκφράζει το τι πράγματι συμβαίνει σε μια πολιτεία.

Αυτή η γλωσσική καθολική επικράτεια διαμορφώνει εν πολλοίς τις συνειδήσεις των πολιτών, αυτήν επικαλείται η γραφίδα της ιστορίας. Συμπέρασμα, κατά την κυβερνητική αφήγηση – και από τους δορυφόρους της Ν.Δ.; «Ευτυχώς που έχουμε τον καλύτερο πρωθυπουργό».

Το τελικό εκβάν της απόρριψής του όμως δεν θα αργήσει να έλθει… Το ξέρουμε και από το γνωστό, από την αρχαιότητα, σχήμα. «Το πέταγμα της κουκουβάγιας – η σοφή γνώση – θα έλθει με το σούρουπο για την αποτίμηση της ημέρας».

Ο Νίκος Τσούλιας, είναι Δρ. Ειδικής Αγωγής ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 303 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner