BBC: Μπορεί η σπορά νεφών (Cloud seeding) να προκάλεσε την «κακοκαιρία του αιώνα» και τις πλημμύρες στο Ντουμπάι; [Βίντεο]

0

Η ασυνήθιστη βροχόπτωση και οι λόγοι πίσω από τις ακραίες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι είναι στο επίκεντρο, για μία περιοχή που βρίσκεται στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Όμως, ενώ το κλίμα είναι πολύ ξηρό και δέχεται λιγότερα από 100 χιλιοστά (3,9 ίντσες) ετησίως κατά μέσο όρο βροχοπτώσεων, αντιμετωπίζει περιστασιακές ακραίες βροχοπτώσεις.
Στην πόλη Al-Ain – λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα από το Ντουμπάι – καταγράφηκαν περίπου 256 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.
«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και πάλι ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχοπτώσεων», εξηγεί ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading που έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης, στην περιοχή του Κόλπου.

Τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή;
Για την ώρα, δεν είναι ακόμη να ειπωθεί ο ρόλος που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. Αυτό απαιτεί πλήρη επιστημονική ανάλυση φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ετήσιες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά περίπου 30% σε μεγάλο μέρος των ΗΑΕ μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται.
«Εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται, οι βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε πλημμύρες», λέει η Δρ Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial του Λονδίνου.

Τι είναι η σπορά νεφών και πώς έπαιξε ρόλο
Η σπορά νεφών περιλαμβάνει τον χειρισμό των υπαρχόντων νεφών για να βοηθήσουμε στην παραγωγή περισσότερης βροχής.

Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας αεροσκάφη για να ρίξουν μικρά σωματίδια (όπως το ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Τα σωματίδια αυτά θα βοηθήσουν τους υδρατμούς να συμπυκνωθούν πιο εύκολα και να μετατραπούν σε βροχή.
Αυτή την τεχνική ακολουθούν εδώ και δεκαετίες πολλά κράτη και την έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια και τα ΗΑΕ, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού.
Τις ώρες που ακολούθησαν τις πλημμύρες, χρήστες των social media απέδωσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.
Το Bloomberg ανέφερε ότι αεροπλάνα σποράς νεφών αναπτύχθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκε η πλημμύρα.
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πότε έλαβε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι η εστίαση στη σπορά νεφών είναι «παραπλανητική».
«Ακόμη κι αν η σπορά των νεφών ενθάρρυνε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα είχε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Δρ Otto.
Την τελευταία εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πλημμύρας στον Κόλπο.
«Όταν προβλέπονται συστήματα τέτοιας έντασης και μεγάλης κλίμακας, η σπορά νεφών – μια δαπανηρή διαδικασία – δεν εκτελείται επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας», λέει η καθηγήτρια Diana Francis, επικεφαλής του Environmental and Geophysical Sciences at Khalifa University στο Άμπου Ντάμπι.
Ο μετεωρολόγος του BBC Matt Taylor σημείωσε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν προβλεφθεί. «Πριν από την εκδήλωση, μοντέλα υπολογιστών (που δεν επηρεάζουν τα πιθανά αποτελέσματα σποράς σύννεφων) προέβλεπαν ήδη βροχοπτώσεις ενός έτους που θα πέσουν σε περίπου 24 ώρες», είπε.
Οι αποστολές σποράς νεφών στην επικράτεια των Εμιράτων διεξάγονται από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), μια κυβερνητική ομάδα εργασίας.

Πόσο προετοιμασμένα είναι τα ΗΑΕ για ακραίες βροχοπτώσεις;
Η αποτροπή της μετατροπής των έντονων βροχοπτώσεων σε θανατηφόρες πλημμύρες απαιτεί ισχυρές άμυνες για την αντιμετώπιση ξαφνικών έντονων πτώσεων.

Το Ντουμπάι είναι, φυσικά, πολύ αστικοποιημένο. Υπάρχει λίγος χώρος πρασίνου για να απορροφήσει την υγρασία και οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τόσο υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.
«Χρειάζεται να υπάρξουν στρατηγικές και μέτρα προσαρμογής για [προσαρμογή] σε αυτή τη νέα πραγματικότητα [των πιο συχνών και έντονων βροχοπτώσεων]», εξηγεί η καθηγήτρια Francis.
«Για παράδειγμα, η υποδομή των δρόμων και των εγκαταστάσεων πρέπει να προσαρμοστούν, να δημιουργηθούν δεξαμενές για την αποθήκευση του νερού από την ανοιξιάτικη βροχή και τη χρήση του αργότερα μέσα στο έτος».
Τον Ιανουάριο, η Αρχή Οδοποιίας και Μεταφορών των ΗΑΕ δημιούργησε μια νέα μονάδα για να βοηθήσει στη διαχείριση των πλημμυρών στο Ντουμπάι.

Δείτε βίντεο με τις σοβαρές πλημμύρες στο Ντουμπάι

Δείτε βίντεο του CNBC για τη σπορά των νεφών (στα αγγλικα)

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner