Πότε θα κόβεται το ρεύμα, αν αφήνουμε απλήρωτους τους λογαριασμούς

0

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχηματίζουν πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχετικά με το πότε θα διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα συνεπεία απλήρωτων λογαριασμών.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται γιατί οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος -εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, οι δε ρευματοκλοπές εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ και αυτά τα δυο αποτελούν τη δικαιολογία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι η ζημιά ουσιαστικά μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή.
Με τα νέα μέτρα μετά τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος είναι υποχρεωμένος να σας στείλει την προειδοποίηση που προβλέπει το πλαίσιο ενώ μετά τον δεύτερο απλήρωτος λογαριασμός μπορεί πλέον να δώσει εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι μέχρι τώρα, οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους που έςφτανε ή και ξεπερνούσε τους 4 μήνες. Τώρα, επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση. Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η πρόθεση: να επισπεύδονται οι διαδικασίες και καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας και έκδοσης των λογαριασμών ώστε να μην συσσωρεύονται οφειλές αλλά και να μην αποστέλλονται “φουσκωμένοι” λογαριασμοί στους καταναλωτές.
Επίσης τελειώνει και ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός», δηλαδή η «λύση» στην οποία κατέφευγαν μέχρι τώρα πολλοί οφειλέτες προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότηση. Τι σημαίνει «ενεργειακός τουρισμός»; Είναι το κόλπο όπου μετά τη συσσώρευση χρεών σε έναν πάροχο, κάνεις αίτηση μεταφοράς στον επόμενο, και στον επόμενο κ.ο.κ. Το «φρένο» που θα επιχειρηθεί να μπει και σε αυτή την πρακτική είναι το λεγόμενο flagging. Δημιουργείται ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να «καθαρίσει» το μητρώο από χρέη.
Το τελευταίο «καταφύγιο» στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες (όταν πλέον κανένας πάροχος δεν ήθελε να συνεργάζεται μαζί τους) ήταν ο λεγόμενος «Καθολικός Πάροχος». Μέχρι τώρα, αυτός λειτουργούσε και ως «δεξαμενή» καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τώρα, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλάζει και αυτό. Ύστερα από τέσσερις μήνες απλήρωτων λογαριασμών ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον «Καθολικό Πάροχο» (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα) θα εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Μοναδική εξαίρεση θα προβλέπεται γι’ αυτούς που κατατάσσονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πχ δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ).

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner